Őrizetbe vették Robert Mugabe zimbabwei elnököt

Kezd minden kétséget kizáróan eldőlni, hogy a zimbabwei hadsereg valóban államcsínyt hajtott végre. A legfrissebb bejelentés szerint ugyanis "házi őrizetbe vették" Robert Mugabe elnököt. A hadsereg korábban azt állította, hogy csak védik Mugabét és családját, és hogy az elnök biztonságban, a kormány pedig a helyén van.

Ez már azért is érdekes helyzetértékelés volt, mert a hadsereg Emerson Mnangagwa alelnök leváltása miatt lépett akcióba, őt pedig Mugabe a neje, Grace biztatására váltotta le.

A zimbabwei hadsereg páncélosa állja el a legfelsőbb bírósághoz vezető utat a fővárosban, Hararéban. A hadsereg november 14-én mozgósította páncélosait, másnapra pedig őrizetbe vette az országot a függetlenség elnyerése óta irányító Robert Mugabe elnököt.Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

A hadsereg parancsnoka, Constantino Chiwenga hétfőn már jelezte, hogy a hadsereg készen áll a kormánypártban Mnangagwa leváltásával indult tisztogatások megfékezésére. Mnangagwa leváltása után Grace Mugabe saját, jellemzően fiatalabb híveit előtérbe helyezve kezdett tisztogatásokba, elsősorban férje egykori harcostársait, a függetlenségi háború veteránjait eltávolítva.

Kedden már tankok vonultak a főváros, Harare határába, szerdán hajnalban pedig a BBC jelentése szerint puskaropogás és tüzérségi tűz zaja hallatszot a város északi negyedeiből, ahol a felső vezetés tagjai, így Mugabe is lakik.

Az állami tévét is megszálló hadsereg egyik főtisztje, Sibusiso Moyo vezérőrnagy nemrég még azt állította, hogy a hadsereg akciója nem Mugabe, hanem a környezetében levő "bűnözők" ellen irányul. Mindazonáltal egyre inkább úgy tűnik, hogy a hadsereg igyekszik eldönteni a 93 éves államfő utódlásának kérdését, aki helyett a leváltott alelnököt próbálják hatalomra juttatni. (Via BBC)