Aranylabdás focista lesz a libériai elnök

külföld
2017 december 28., 18:29
comments 25

George Weah egykori profi focista nyerte a libériai elnökválasztást: a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága szerint a voksok több mint 60 százalékát szerezte meg az elnökválasztás második fordulójában – közölte az afrikai ország választási bizottsága.

photo_camera George Weah kampány közben. Fotó: Issouf Sanogo/AFP

Az egyetlen afrikai aranylabdás labdarúgó az alelnökkel, Joseph Boakaival mérkőzött meg a keddi második fordulóban. A libériai választási bizottság által ismertetett előzetes eredmények szerint a Kongresszus a Demokratikus Változásért színeiben induló George Weah a szavazatok 61,5 százalékát, az Egység Párt jelöltjeként induló Boakai pedig 38,5 százalékát szerezte meg.

Libériában 70 év óta először kerül sor demokratikus hatalomátadásra. Habár az előző elnöknek, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson-Sirleafnek sikerült megszilárdítania a békét a több évtizedes polgárháború után, sokak szerint keveset tett a szegénység felszámolásáért. Az elnök már nem indulhatott újabb mandátumért.

A szegény sorból származó George Weahre hamar felfigyeltek Európában, 1988-ban mutatkozott be az AS Monaco csapatában, ahol 1992-ig játszott. Ezután jött a Paris Saint-Germain (1992–1995), az AC Milan (1995–2000), a Chelsea FC (2000), a Manchester City (2000), majd az Olympique Marseille (2000–2001). 1994-ben a Paris Saint-Germainnel, 1996-ban és 1999-ben az AC Milannal bajnokságot nyert.

photo_camera Fotó: Carlo Ferraro / AFP

1995-ben elnyerte a FIFA-nak Az év labdarúgója címét, az Aranylabdát, illetve az Afrikai Labdarúgó-szövetség Az év afrikai labdarúgója-díjat. A 20. század afrikai játékosának is megválasztották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt