Vége a politikai korrektségnek: Nepálban tilos lett a vakoknak és a kettős amputáltaknak egyedül megmászni az Everestet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Törvényt fogadtak el Nepálban arról, hogy a vakok, a kettős amputáltak és az olyan emberek, akik egészségi állapota nem megfelelő, nem mászhatják meg egyedül a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet, azaz a Csomolungmát.

Az erről szóló javaslatot a turizmusért felelős minisztérium terjesztette be két hónapja. Az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a szigorítás azonnal érvénybe életbe lép, így a teljesen vak vagy az olyan emberek, akik két végtagjukat is elvesztették, továbbá azok, akik orvosilag nem alkalmasak a 8848 méteres hegy megmászására, nem kaphatnak az Everestre szóló engedélyt.

A hatóságok szerint óvintézkedésről van szó, amivel védeni akarják a fogyatékossággal élőket. „A Mount Everest meghódítása egy egészséges embernek is nagy feladat, és még nagyobb az olyanoknak, akik súlyos fogyatékossággal élnek. Akár az életükbe is kerülhet” – mondta az EFE-nek a nepáli hegymászószövetség elnöke.

Úgy tűnik, a serpák is jól fogadták a rendelkezést, ami azoknak tiltja meg a Mount Everest megmászását, akik nem alkalmaznak legalább egy hegyi vezetőt.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több, fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az Everesten az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis volt 2006-ban.

Átkelés egy gleccserszakadékon, útban a Mt. Everest csúcsa felé.Fotó: Nyi Nyi Aung/Technical Climbing Club of Myanmar/AFP

A Mount Everestet legalább 5300-an – ebből az elmúlt évben 445-en – mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére. Az óvintézkedések szigorítása évek óta napirenden van Nepálban, felmerült többek között az is, hogy 75 évnél idősebbeket nem engednek fel a világ legmagasabb hegyére. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.