Meghalt Franco egyetlen gyereke

ÉLET
2017 december 29., 17:02
comments 156

Kilencvenegy évesen Madridban rákban meghalt Francisco Franco egykori spanyol diktátor egyetlen gyereke, María del Carmen Franco Polo.

Az El Espanol napilap szerint Carmen Francónak a diktátor egyetlen utódjaként magányos és elzárt gyermekkorban volt része, apja a nyilvánosság előtt a spanyol katolikus fasiszta ifjúság arcává formálta őt. Carmen Franco 1950-ben házasodott össze egy arisztokrata felmenőkkel is rendelkező idegsebésszel, akivel együtt a rezsim külföldi követeiként munkálkodtak, miközben hét gyerekük született.

A család Franco 1975-ös halála után is megtarthatta a diktátor által felhalmozott vagyon többségét. Carmen emellett hercegnői címet is kapott az újonnan trónra lépett királytól, I. János Károlytól, így hivatalosan megőrizhette helyét a spanyol arisztokrácia tagjai között.

Carmen Franco a haláláig vezette a Nemzeti Francisco Franco Alapítványt (FNFF), amely a diktátor örökségét hivatott népszerűsíteni. Korábban azt nyilatkozta, apja "soviniszta" volt, de egyben "mértéktartó és intelligens" is, a polgárháború előtt pedig jó humorérzékkel rendelkezett. Becslések szerint Franco polgárháborús tevékenysége és uralma 300 ezer emberéletet követelt Spanyolországban.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.