Tömeges csalás miatt lefújt egy pályázatot a Miniszterelnökség

A jelentős számú visszaélések miatt a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása" című pályázati felhívás visszavonásáról döntött a Miniszterelnökség.

A tárca közleménye szerint a 2016. augusztus 25-én megjelent, mintegy 13,85 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás a vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak szólt, és a jövedelemstabilizálást, illetve a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítását volt hivatott ösztönözni. A kiírásra aztán alig egy hónap alatt több mint 11 ezer kérelem érkezett be közel 140 milliárd forint forrásigénnyel.

A nagyszámú igény miatt előzetes vizsgálatot indítottak, amely során több esetben visszaélés, úgynevezett mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján nagy számban voltak olyan kirívó esetek, amikor “bizonyos személyek egyes társadalmi csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva, tömegével igényeltek a pályázathoz szükséges regisztrációs számot és nyújtottak be szinte azonos tartalmú kérelmeket”. A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele jogosulatlan a 40 ezer eurónak megfelelő forintösszeg igénybevételére.

Az ügyben feljelentés tettek, a rendőrségi nyomozás jelenleg is folyik. A Miniszterelnökség szerint a pályázati felhívásban megfogalmazott célok - a tömeges visszaélések miatt - nem teljesülhetnek, ezért az Irányító Hatóság a pályázat visszavonásáról döntött. (MTI)