8 milliárdot ad a kormány a veszteséges makói termálfürdő fejlesztésére

2017 december 30., szombat 14:49
326
A Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum főbejárata Fotó: Wikipedia

A Magyar Közlöny utolsóelőtti idei száma szerint a kormány még kiutalt több milliárd forintot különböző alapítványok és projektek részére. 

Az egyik legjelentősebb tétel az a 8 milliárd forint, amit a Makói Városi Termál- és Gyógyfürdő, a Hagymatikum fejlesztésére szánnak. A Hagymatikumot a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre álmodta meg, a kormány pedig most épp az építész életművének gondozására hivatkozva utalja át az összeget a makói önkormányzatnak, három részletben, 2020-ig, a Makovecz Imre Alapítvány bevonásával.

A dolog érdekessége, hogy egyáltalán nem egy régi épületről van szó: a Makovecz téren álló Hagymatikum 2009-től 2012-ig épült, 4 milliárd forintból. 

A makói önkormányzatban ősszel volt vita arról, hogy kérjenek-e pénzt egy olyan fürdő fejlesztésére, ami jelenleg is veszteségesen üzemel. Nem új probléma ez, négy éve írtunk róla, hogy a Hagymatikum 470 milliós költségvetéséből az intézmény csak 300-at tud kigazdálkodni, a többit évről évre az önkormányzatnak kell kipótolnia. 

Jelentősebb tétel még, hogy 3 milliárd forintot ad a kormány egy belvárosi sportközpont és tanuszoda megvalósítására és további 418 millió egy tornaakadémia létesítésére.

77 millió forint jut az Antall József Tudásközpontnak és 620 millió az Aleppói Görög Katolikus Érsekség oktatási fejlesztésének támogatására. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt