A venezuelai elnök hiába ígérte meg, hogy lesz karácsonyra olcsó sertéshús, ezt se sikerült összehoznia

2017 december 30., szombat 12:07
63

A gazdaságilag teljesen összezuhant ország fővárosában most azért mentek utcára az emberek, mert a kormány nem tudta teljesíteni korábbi ígéretét, és végül nem volt import sertéshús az országban. Ez a vállalás azért lett volna fontos, mert a sertés fontos részét képezi a tradicionális karácsonyi vacsorának. 

Tudta ezt Nicolás Maduro elnök is, aki december elején külön megígérte, hogy karácsonyra lesz disznóhús, ráadásul a szegényebb családoknak olcsón, államilag megtámogatva. A sertés elmaradásával viszont még saját táborát is feldühítette az elnök, aki amúgy éppen Portugáliára fogta, hogy miért nem sikerült elég disznót szerezni: a legutóbbi szállítmány ugyanis onnan érkezett, és Maduro tévébeszédében szabotázsról és sertéshiányról beszélt.

A portugál kormány nem volt hajlandó reagálni a vádakra, mint a külügyminiszter, Augusto Santos Silva fogalmazott, nem a kormány dolga, hogy a szabadpiacon tevékenykedő vállalkozások ügyeivel foglalkozzanak. 

A portugál húsóriás Raporal közleménye szerint pedig a venezuelai kormány egyszerűen nem fizetett a húsért, és még mindig jönnek nekik korábbról 40 millió euróval egy tavalyi 14 ezer tonnás rendelés után. 

Ennek ellenére a venezuelai kormány továbbra is a portugálokat okolja, az élelmiszeradagok elosztásáért felelős (!) miniszter, Freddy Bernal szerint például valójában az USA tehet mindenről. Mint Twitteren írta, jött már volna épp a disznóhús, de az amerikai fenyegetés hatására feltartóztattak 2200 tonnát Kolumbiában. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt