Egy kisebbségi Merkel-kormány lehetőségét sem lehet kizárni Németországban

külföld
2017 december 30., 15:59
comments 14
Wolfgang Schäuble 2013. augusztus 25-én Berlinben.
photo_camera Wolfgang Schäuble Fotó: Rainer Jensen/DPA/AFP

A Tagesspiegelnek nyilatkozó Wolfgang Schäuble egykori CDU-s pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag-elnök szerint nem lehet kizárni, hogy amennyiben megfeneklenek a tárgyalások a választáson győztes CDU-CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) között, a kereszténydemokraták egyedül alakítsanak kormányt és kisebbségből próbálják meg irányítani az országot. 

Angela Merkel pártja nem szerzett annyi szavazatot az idei választáson, ami garantálná a mandátumok többségét, a zöldekkel és a liberálisokkal való tárgyalások pedig már korábban eredménytelenül végződtek. 

Schäuble szerint minden szempontból a nagykoalíció volna a legjobb megoldás, de nem minden áron. A pártok jövő héten, január 7-én kezdik meg hivatalosan a tárgyalásokat, de az üzengetés már zajlik egy ideje. A CSU például a hadi kiadások növelését szeretné, de erről a szocdemek hallani sem akarnak.

Ezzel együtt minden oldal gyors megoldást sürget, mert kormány nélkül számos kérdésben a Bundestag sem döntésképes. 

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a kisebbségi kormányzás mellett opció marad új választások kiírása is. Utóbbi verziót preferálja többek közt Horst Seehofer, a CSU elnöke is. 

Az időhúzás nem tett jót Angela Merkel kancellár népszerűségének sem. A Die Welt által végeztetett közvéleménykutatás szerint már most le kellene mondania, miután három hónap alatt sem sikerült kormányt alakítania. További 17 százalék szerint ha nem sikerül megállapodniuk az SPD-vel, távoznia kell. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.