Egy kisebbségi Merkel-kormány lehetőségét sem lehet kizárni Németországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Wolfgang SchäubleFotó: AFP / DPA / RAINER JENSEN.

A Tagesspiegelnek nyilatkozó Wolfgang Schäuble egykori CDU-s pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag-elnök szerint nem lehet kizárni, hogy amennyiben megfeneklenek a tárgyalások a választáson győztes CDU-CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) között, a kereszténydemokraták egyedül alakítsanak kormányt és kisebbségből próbálják meg irányítani az országot. 

Angela Merkel pártja nem szerzett annyi szavazatot az idei választáson, ami garantálná a mandátumok többségét, a zöldekkel és a liberálisokkal való tárgyalások pedig már korábban eredménytelenül végződtek. 

Schäuble szerint minden szempontból a nagykoalíció volna a legjobb megoldás, de nem minden áron. A pártok jövő héten, január 7-én kezdik meg hivatalosan a tárgyalásokat, de az üzengetés már zajlik egy ideje. A CSU például a hadi kiadások növelését szeretné, de erről a szocdemek hallani sem akarnak.

Ezzel együtt minden oldal gyors megoldást sürget, mert kormány nélkül számos kérdésben a Bundestag sem döntésképes. 

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a kisebbségi kormányzás mellett opció marad új választások kiírása is. Utóbbi verziót preferálja többek közt Horst Seehofer, a CSU elnöke is. 

Az időhúzás nem tett jót Angela Merkel kancellár népszerűségének sem. A Die Welt által végeztetett közvéleménykutatás szerint már most le kellene mondania, miután három hónap alatt sem sikerült kormányt alakítania. További 17 százalék szerint ha nem sikerül megállapodniuk az SPD-vel, távoznia kell. (Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.