Lovaggá ütötték Ringo Starrt

ZENE
2017 december 30., 06:43
comments 44

Nagy-Britanniában az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi születésnapján, majd újév előestéjén. Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1123 nevet tartalmaz.

A legismertebb kitüntetettek között van Ringo Starr, aki eredeti nevén, Richard Starkey-ként szerepel a lovagi címben részesítettek listáján, de a királynő engedélyezte számára a Sir Ringo változat használatát. 

A 77 esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért kapta a magas elismerést, éppen húsz évvel azután, hogy egykori zenésztársa, a 75 éves Sir Paul McCartney, a Beatles volt dalszerzője és basszusgitárosa átvehette ugyanezt a kitüntetést.

A Beatles testületileg már 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült, de Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lovagi rangja ennél is jóval magasabb uralkodói kitüntetést jelent.

Sir Ringo első nyilatkozatában "nagyszerűnek" nevezte a hírt, és közölte: megtiszteltetés számára, hogy a királynő ilyen magas elismerésben részesítette az ő zenei és jótékonysági tevékenységét.

Szintén lovagi címet kapott Barry Gibb, aki két néhai testvérére, a 2003-ban elhunyt Maurice-ra és a 2012-ben meghalt Robinra utalva kijelentette: lovagi kitüntetése ugyanannyira megilleti őket is, mint őt.

A Bee Gees több mint 220 millió lemezt adott el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb popegyüttese, és a Lennon-McCartney páros után ők a brit popzene legsikeresebb dalszerzői is. A három testvér 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet.

Sir Ringo és Sir Barry a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozhat a lovagi rangra emelt zenészek előkelő klubjában, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones vagy Sir Cliff Richard - és természetesen Sir Paul McCartney.

II. Erzsébet királynő a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelte Darcey Bussellt, a londoni királyi balett egykori vezető táncosát.

A politikusok közül Nick Clegg volt miniszterelnök-helyettes, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták egykori vezetője nem kis meglepetésre szintén lovagi címben részesült. Sir Nick a 2010-es választások után alakult konzervatív-liberális kormánykoalíció második embere volt David Cameron konzervatív párti miniszterelnök mellett.

Clegg elszántan kampányol a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat megállításáért - erről nemrégiben könyvet is írt -, ezért kitüntetése miatt bírálatok hangzottak el főleg a Konzervatív Párt EU-szkeptikus és Brexit-párti szárnyának tagjai részéről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.