19 éves kora óta kezelték pszichiátriai intézetekben a szentpétervári robbantót

Előre eltervezte tettét az a férfi, akit a szerdai, szentpétervári robbantás elkövetésével gyanúsítanak. A kihallgatás során a férfi elmondta, a gyűlölet vezette, melyet azok a pszichiátriai intézmények vezetői és dolgozói ellen érzett, melyekben korábban kezelték. Az elkövetőt az orosz nyomozók elmondása szerint 19 éves korában regisztrálták először pszichiátriai intézményben. A 35 éves férfi Dimitrij Lukjanenko szentpétervári lakos, és tagja a nacionalista "New Age" mozgalomnak. Korábban elítélték drog birtoklásáért. A hatóságok eddig emberölési kísérlet ügyében nyomoztak, ezt most terrorcselekménnyé változtatták. A merényletet az Iszlám Állam magára vállalta.

A robbantás szerdán történt egy szentpétervári bevásárlóközpont egyik csomagmegőrzője közelében, 13-an sérütek meg a házi készítésű pokolgép miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Az orosz nagyváros egyre gyakoribb célpontja terrortámadásoknak: áprilisban 16-an haltak meg a metróban egy öngyilkos merénylő robbantása miatt, nemrég pedig Putyin megköszönte Donald Trumpnak, amiért a CIA időben figyelmeztette az orosz ügynökségeket egy iszlamista öngyilkos merénylő tervezett támadása előtt. 

(AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.