Kongóban elsötétítették a netet

külföld
2017 december 31., 06:26
comments 79
Ha már Kinsashában nem lehet, Brüsszelben tiltakoztak Kabila újbóli indulása ellen a kongóiak.
photo_camera Ha már Kinsashában nem lehet, Brüsszelben tiltakoztak Kabila újbóli indulása ellen a kongóiak. Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

A kongói kormány szombaton elrendelte az SMS- és az internetszolgáltatás felfüggesztést, hogy megakadályozza az elnök, Joseph Kabila ellen készülő tömegtüntetéseket. Kabila éppen alkotmánymódosításra készül, hogy az alaptörvény jelenleg hatályos változata ellenében harmadszor is elindulhasson az elnökválasztáson. Fundamentalista katolikus szervezetek ezért vasárnapra tömegdemonstrációkat szerveztek országszerte.

Kabila elnöki megbízatása már egy éve lejárt, de azóta se tartották meg az esedékes elnökválasztást, amit hosszú halogatás után végül jövő évre írtak ki. Ezen a választáson indulna újra Kabila.

A szerveződő tiltakozások miatt elrendelt információs elsötétítést az ország távközlési minisztere, Emery Okundji szerint "az állambiztonság" indokolja. "A készülő erőszakra válaszul a kormánynak kötelessége minden intézkedést meghozni" - mondta. Ertőszakra pedig van esély, mert a hatóságok nem engedélyezték a tüntetéseket, amelyeket amúgy a legtöbb ellenzéki vezető is támogat. A rendőrség jelezte, hogy minden, öt főnél nagyobb csoportosulást azonnal feloszlat.

Okundji levélben szólította fel a cégeket, utasítva őket arra, hogy helyi idő szerint szombat este 6 óra után függesszék fel vonatkozó szolgáltatásaikat a fővárosban, Kinshasában további utasításig. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.