Angela Merkelnek nehéz januárja lesz

külföld
2018 január 01., 21:16
comments 172

A bajoroszági CSU közölte, hogy az új német kormánytól a társasági adó csökkentését várja. Újévi követelésük komolyan megnehezíti a legújabb, 7-én kezdődő kormányalakítási tárgyalásokat.

Szeptemberben volt választás Németországban, de azóta sincs új kormány. Három hónapig tárgyaltak egy CDU-CSU-FDP-Zöldek koalícióról, de az FDP az utolsó pillanatban közölte, hogy a pártnak nem tetszenek a feltételek, és nem tudnak a Zöldekkel együtt kormányozni.

Angela Merkel ekkor újra a szociáldemokratákhoz, az SPD-hez fordult. A párttal nagykoalícióban kormányoztak az elmúlt években, de a választás után az SPD azt mondta, hogy kiszállnak. Azóta kicsit enyhültek, és 7-én hajlandóak előzetes tárgyalásokba kezdeni Angela Merkellel, a CDU vezetőjével, aki az új kormánynak is kancellárja akar lenni. 

Ebben a helyzetben jött elő a CSU, a CDU bajorországi testvérpártja az adócsökkentési javaslatával. Azzal érvelnek, hogy miután az USA-ban csökkentik a társasági adót, tenni kell valamit a német cégek versenyképességének javításáért.

Csakhogy a szociáldemokraták azt akarják, hogy az eddiginél jóval többet költsön a német állam oktatásra, egészségügyre és szociális ellátásokra, és ezt részben adóemelésekből finanszíroznák. 

A CSU és az SPD követelései így egyre nehezebben egyeztethetők össze, ami azzal fenyeget, hogy második próbálkozásra sem bír Angela Merkel parlamenti többséget szerezni a német parlamentben. (politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.