Az izraeli kormánypárt hivatalosan is elcsatolná a megszállt területek zsidó telepeit

külföld
2018 január 01., 19:19
comments 349

Az izraeli kormány legnagyobb pártjának, a Likudnak a vezetői hétfőn megszavazták, hogy annektálni kellene a ciszjordániai zsidó telepeket. 

Ez azt jelentené, hogy az Izrael által megszállt övezet zsidók lakta részét hivatalosan is Izraelhez csatolnák.

A lépés hosszú távú értelme, hogy keresztül húzzák a független Palesztina megalakításával számoló béketervet. A baloldali izraeli ellenzék szerint a Likud határozata - aminek közvetlenül nem lehetnek jogi következményei - csak feleslegesen kelti a feszültséget.

Zsidó lakótelep Ciszjordániában egy hebroni mecset mögött.
photo_camera Zsidó lakótelep Ciszjordániában egy hebroni mecset mögött. Fotó: Hazem Bader / AFP

A Likud arra számít, hogy Trumptól megfelelő támogatást kaphatnak a megszállt területek teljes elfoglalásához. Az amerikai elnök tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ami szintén az ország felosztását jelentő béketervvel ment szembe. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.