Ferenc pápa: Mindenki tartson mindennap 1 perc csendet

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Békés jövőt kívánt mindenkinek, közöttük a bevándorlóknak és a menekülteknek is 2018-ra Ferenc pápa.

A bevándorlókról szólva, akik „készek az életüket is kockáztatni”, hogy biztosítsák ezt a békés jövőt, „ami mindannyiunk joga”, a katolikus egyházfő az újév napi szentmiséjén azt mondta: „ne oltsuk ki a reményt a szívükben, ne fojtsuk el a béke iránti várakozásukat”.

A Szent Péter bazilikában és a téren esőben összegyűlt kb. 40 ezer hívő előtt Ferenc pápa békés újévet kívánt mindenkinek, emlékeztetve, hogy az év első napján ünneplik a béke világnapját is.

Ferenc pápa szentmisét celebrál 2018. január 1-én.Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto

Az elmúlt években bevándorlók százezrei keltek át a Földközi-tengeren Észak-Afrikából embercsempészek életveszélyes járművein. A pápa 2017-ben ellátogatott Mianmarba és Bangladesbe is, ahol a muszlim rohingya menekültek sorsa állt a zarándokútja központjában, és bírálta Donald Trump amerikai elnök szándékát, hogy falat emel a mexikói határon a bevándorlók távoltartására.

A szentbeszédében Ferenc pápa most azt mondta, mindenkinek gondoskodnia kell a lelkéről, egy percnyi csendet tartva mindennap, „hogy megőrizze a szabadságát a fogyasztói szemlélet banalitásának pusztításától, a kufárok harsogásától, az üres szavak áradatától, az üres fecsegések és hangos kiáltozások elborító hullámaitól”.

Egy novemberben kiadott üzenetében a pápa hangsúlyozta: aki a menekültekkel riogat, erőszakot és fajgyűlöletet terjeszt. Elismerte, hogy a bevándorlók jelenléte valós problémákat jelenthet egy országban, de arra szólított fel, hogy találjanak gyakorlati módokat az újonnan jövők befogadására. Ma azt mondta: „fontos, hogy mindenki, a civil intézmények, közöttük az oktatási, az egészségügyi és egyházi szervezetek békés jövőt biztosítsanak a menekülteknek, a bevándorlóknak, mindenkinek”. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.