Ferenc pápa: Mindenki tartson mindennap 1 perc csendet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Békés jövőt kívánt mindenkinek, közöttük a bevándorlóknak és a menekülteknek is 2018-ra Ferenc pápa.

A bevándorlókról szólva, akik „készek az életüket is kockáztatni”, hogy biztosítsák ezt a békés jövőt, „ami mindannyiunk joga”, a katolikus egyházfő az újév napi szentmiséjén azt mondta: „ne oltsuk ki a reményt a szívükben, ne fojtsuk el a béke iránti várakozásukat”.

A Szent Péter bazilikában és a téren esőben összegyűlt kb. 40 ezer hívő előtt Ferenc pápa békés újévet kívánt mindenkinek, emlékeztetve, hogy az év első napján ünneplik a béke világnapját is.

Ferenc pápa szentmisét celebrál 2018. január 1-én.Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto

Az elmúlt években bevándorlók százezrei keltek át a Földközi-tengeren Észak-Afrikából embercsempészek életveszélyes járművein. A pápa 2017-ben ellátogatott Mianmarba és Bangladesbe is, ahol a muszlim rohingya menekültek sorsa állt a zarándokútja központjában, és bírálta Donald Trump amerikai elnök szándékát, hogy falat emel a mexikói határon a bevándorlók távoltartására.

A szentbeszédében Ferenc pápa most azt mondta, mindenkinek gondoskodnia kell a lelkéről, egy percnyi csendet tartva mindennap, „hogy megőrizze a szabadságát a fogyasztói szemlélet banalitásának pusztításától, a kufárok harsogásától, az üres szavak áradatától, az üres fecsegések és hangos kiáltozások elborító hullámaitól”.

Egy novemberben kiadott üzenetében a pápa hangsúlyozta: aki a menekültekkel riogat, erőszakot és fajgyűlöletet terjeszt. Elismerte, hogy a bevándorlók jelenléte valós problémákat jelenthet egy országban, de arra szólított fel, hogy találjanak gyakorlati módokat az újonnan jövők befogadására. Ma azt mondta: „fontos, hogy mindenki, a civil intézmények, közöttük az oktatási, az egészségügyi és egyházi szervezetek békés jövőt biztosítsanak a menekülteknek, a bevándorlóknak, mindenkinek”. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.