Ferenc pápa: Mindenki tartson mindennap 1 perc csendet

vallás
2018 január 01., 13:33

Békés jövőt kívánt mindenkinek, közöttük a bevándorlóknak és a menekülteknek is 2018-ra Ferenc pápa.

A bevándorlókról szólva, akik „készek az életüket is kockáztatni”, hogy biztosítsák ezt a békés jövőt, „ami mindannyiunk joga”, a katolikus egyházfő az újév napi szentmiséjén azt mondta: „ne oltsuk ki a reményt a szívükben, ne fojtsuk el a béke iránti várakozásukat”.

A Szent Péter bazilikában és a téren esőben összegyűlt kb. 40 ezer hívő előtt Ferenc pápa békés újévet kívánt mindenkinek, emlékeztetve, hogy az év első napján ünneplik a béke világnapját is.

Ferenc pápa szentmisét celebrál 2018. január 1-én
photo_camera Ferenc pápa szentmisét celebrál 2018. január 1-én. Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto

Az elmúlt években bevándorlók százezrei keltek át a Földközi-tengeren Észak-Afrikából embercsempészek életveszélyes járművein. A pápa 2017-ben ellátogatott Mianmarba és Bangladesbe is, ahol a muszlim rohingya menekültek sorsa állt a zarándokútja központjában, és bírálta Donald Trump amerikai elnök szándékát, hogy falat emel a mexikói határon a bevándorlók távoltartására.

A szentbeszédében Ferenc pápa most azt mondta, mindenkinek gondoskodnia kell a lelkéről, egy percnyi csendet tartva mindennap, „hogy megőrizze a szabadságát a fogyasztói szemlélet banalitásának pusztításától, a kufárok harsogásától, az üres szavak áradatától, az üres fecsegések és hangos kiáltozások elborító hullámaitól”.

Egy novemberben kiadott üzenetében a pápa hangsúlyozta: aki a menekültekkel riogat, erőszakot és fajgyűlöletet terjeszt. Elismerte, hogy a bevándorlók jelenléte valós problémákat jelenthet egy országban, de arra szólított fel, hogy találjanak gyakorlati módokat az újonnan jövők befogadására. Ma azt mondta: „fontos, hogy mindenki, a civil intézmények, közöttük az oktatási, az egészségügyi és egyházi szervezetek békés jövőt biztosítsanak a menekülteknek, a bevándorlóknak, mindenkinek”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.