Már legalább 12 tüntetőt megöltek Iránban

külföld
2018 január 01., 16:00
comments 96

Az iráni állami tévé hivatalosan is elismerte hétfőn, hogy újabb tíz halálos áldozata van az országos tüntetéseknek. Ez azt jelenti, hogy csütörtök óta összesen már tizenkét embert öltek meg oszlatás közben a rendőrök, legalább. 

Irán sok városában tüntetnek már ötödik napja az emberek, elsősorban az országot behálózó korrupció és a szegénység ellen, de sok helyütt általában az egész rendszer ellen. Iránt 1979 óta a síita egyház vezetői irányítják, és az őket vezető ajatollah erősebb, mint a nép által megválasztott elnök. 

Tüntetők Teheránban.
photo_camera Tüntetők Teheránban. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Irán az utóbbi években jelentős külpolitikai és háborús sikereket ért el, többek között befolyása alá vonta az iraki kormányt, csapataival segítette a szír elnököt és fegyverrel támogatja a jemeni síita felkelést, illetve komoly befolyása van a libanoni kormányra is. Irán és Szaúd-Arábia vetélkedése most az egyik legkiélezettebb ellentét a Közel-Keleten.

Ám közben az életszínvonal esik Iránban, részben a költséges külföldi missziók miatt, másrészt Irán eddig alig tudott profitálni a nyugati szankciók lassú feloldásából, mely szankciókat egyébként a Trump-kormány vissza szeretné állítani. Ráadásul az egyházi diktatúra sem kedvez a gazdasági fejlődésnek.

Ők a magas árak ellen mentek utcára Teheránban.
photo_camera Ők a magas árak ellen mentek utcára Teheránban. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

A mostani tüntetéseken nem látszik, hogy valamely politikus vagy szervezet hangolná össze, és a követelések is inkább általánosak: jobb életet vagy egyenesen a rezsim bukását követelik, de az nem látszik, hogy kit akarnának hatalmon látni a felvonulók.

A kormány azt állítja, hogy csak akkor alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen, amikor rendőrségi intézményeket, bankokat vagy más hivatalokat támadtak meg. Az elnök azt állítja, hogy a békés tüntetéseket továbbra is engedélyezni fogják, de a közvagyon rongálását és az ország alapvetői értékeinek megsértését nem tűrik.

A Forradalmi Gárda nevű elitegység azzal fenyegette meg közleményében a tüntetőket, hogy a vasököllel csapnak le a rendetlenkedőkre. Egyelőre hivatalosan nem vetették be őket.

Éjszakai tüntetés Teheránban.
photo_camera Éjszakai tüntetés Teheránban. Fotó: HANDOUT/AFP

2009 óta nem voltak ekkora megmozdulások Iránban, bár akkor valamivel szervezettebbnek tűntek a felvonulások, és nagyobb szerepe volt bennük az ország fővárosában, Teheránban élő egyetemistáknak, értelmiségnek, középosztálynak. Most inkább a szegényebb rétegek kezdték a felvonulásokat, és az egész mozgalom vidéki városokból indult, bár már Teheránban is voltak megmozdulások.

Donald Trump amerikai elnök folyamatosan gyalázza Twitteren az iráni vezetést, és méltatja a szabadságra éhes tüntetőket, mire az iráni kormány azzal vág vissza, hogy itt a bizonyíték, hogy a tüntetők amerikai befolyás alatt állnak. 

Több iráni városból is arról érkeztek beszámolók, hogy a hatóságok blokkolnak kommunikációs alkalmazásokat, például a Telegramot vagy az Instagramot, vagy éppen az egész netet lekapcsolták egyes településeken, hogy a tüntetők ne tudjanak szervezkedni. (Reuters, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.