Már legalább 12 tüntetőt megöltek Iránban

Az iráni állami tévé hivatalosan is elismerte hétfőn, hogy újabb tíz halálos áldozata van az országos tüntetéseknek. Ez azt jelenti, hogy csütörtök óta összesen már tizenkét embert öltek meg oszlatás közben a rendőrök, legalább. 

Irán sok városában tüntetnek már ötödik napja az emberek, elsősorban az országot behálózó korrupció és a szegénység ellen, de sok helyütt általában az egész rendszer ellen. Iránt 1979 óta a síita egyház vezetői irányítják, és az őket vezető ajatollah erősebb, mint a nép által megválasztott elnök. 

Tüntetők Teheránban.Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Irán az utóbbi években jelentős külpolitikai és háborús sikereket ért el, többek között befolyása alá vonta az iraki kormányt, csapataival segítette a szír elnököt és fegyverrel támogatja a jemeni síita felkelést, illetve komoly befolyása van a libanoni kormányra is. Irán és Szaúd-Arábia vetélkedése most az egyik legkiélezettebb ellentét a Közel-Keleten.

Ám közben az életszínvonal esik Iránban, részben a költséges külföldi missziók miatt, másrészt Irán eddig alig tudott profitálni a nyugati szankciók lassú feloldásából, mely szankciókat egyébként a Trump-kormány vissza szeretné állítani. Ráadásul az egyházi diktatúra sem kedvez a gazdasági fejlődésnek.

Ők a magas árak ellen mentek utcára Teheránban.Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

A mostani tüntetéseken nem látszik, hogy valamely politikus vagy szervezet hangolná össze, és a követelések is inkább általánosak: jobb életet vagy egyenesen a rezsim bukását követelik, de az nem látszik, hogy kit akarnának hatalmon látni a felvonulók.

A kormány azt állítja, hogy csak akkor alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen, amikor rendőrségi intézményeket, bankokat vagy más hivatalokat támadtak meg. Az elnök azt állítja, hogy a békés tüntetéseket továbbra is engedélyezni fogják, de a közvagyon rongálását és az ország alapvetői értékeinek megsértését nem tűrik.

A Forradalmi Gárda nevű elitegység azzal fenyegette meg közleményében a tüntetőket, hogy a vasököllel csapnak le a rendetlenkedőkre. Egyelőre hivatalosan nem vetették be őket.

Éjszakai tüntetés Teheránban.Fotó: HANDOUT/AFP

2009 óta nem voltak ekkora megmozdulások Iránban, bár akkor valamivel szervezettebbnek tűntek a felvonulások, és nagyobb szerepe volt bennük az ország fővárosában, Teheránban élő egyetemistáknak, értelmiségnek, középosztálynak. Most inkább a szegényebb rétegek kezdték a felvonulásokat, és az egész mozgalom vidéki városokból indult, bár már Teheránban is voltak megmozdulások.

Donald Trump amerikai elnök folyamatosan gyalázza Twitteren az iráni vezetést, és méltatja a szabadságra éhes tüntetőket, mire az iráni kormány azzal vág vissza, hogy itt a bizonyíték, hogy a tüntetők amerikai befolyás alatt állnak. 

Több iráni városból is arról érkeztek beszámolók, hogy a hatóságok blokkolnak kommunikációs alkalmazásokat, például a Telegramot vagy az Instagramot, vagy éppen az egész netet lekapcsolták egyes településeken, hogy a tüntetők ne tudjanak szervezkedni. (Reuters, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.