Venezuelában 40 százalékkal növelik a minimálbért

külföld
2018 január 01., 08:33
comments 77

Venezuelában januártól 40 százalékkal nő a minimálbér – jelentette be Nicolás Maduro, az ország elnöke.

Az államfő a televíziós beszédében azt mondta, a magasabb bérek megvédik a dolgozókat „Washingtonnak” a szocializmus szabotálását célzó „gazdasági háborújától”. 

„Jó hír!” – mondta az egykori buszsofőr és szakszervezeti vezető az újévi üzenetében. Pedig a legtöbb közgazdász szerint az intézkedés csak tovább növeli a kőolajban gazdag, de válságban lévő országban a hiperinflációt.

Nicolas Maduro venezuelai elnök sajtótájékoztatót tart 2017. október 17-én.
photo_camera Nicolas Maduro venezuelai elnök sajtótájékoztatót tart 2017. október 17-én. Fotó: Federico Parra / AFP

A belföldi árak emelkedésének ellensúlyozására Maduro megemelte ugyan a minimálbért, de a gyorsuló infláció és az elértéktelenedett bolívar miatt milliók szegényedtek el.

A venezuelaiak így átlagosan havi 797 510 bolívart keresnek majd, ami élelmiszerjegyekre átszámítva kb. 7 dollárt jelent a feketepiacon. Milliók továbbra sem lesznek képesek a napi három étkezést biztosítani maguknak, a béremelés pedig várhatóan tovább növeli az inflációt – írja a Reuters.

Az árak január és november között 1369 százalékkal nőttek az ellenzéki többségű kongresszus adatai szerint, így az áremelkedés mértéke az év végéig várhatóan meghaladja a 2000 százalékot. A venezuelai kormány egy ideje nem közölt rendszeresen inflációs adatokat.

A Reuters szerint az államirányítású gazdasági modell és a túlzott pénzkibocsátás leállítása miatt 2018-ban még nagyobb bajok várhatók Venezuelában, Maduro ennek ellenére a félórás beszédének nagy részében másokat okolt az ország gondjaiért. A külföldi és a helyi sajtó „negatív propagandát” terjeszt, míg Venezuela valutáját „támadások” érik, és „szabotálják” a „kőolajiparát” – mondta. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.