Embercsempészet miatt keresik az USA-ban a Csíki Sör tulajdonosát

2018 január 3., szerda 6:19
199
Lázár János kancelláriaminiszter (j) egy, az Egyesült Államokban körözött embercsempésszel (b) koccint. Fotó: Veres Nándor

2001. január 21-én embercsempészet gyanújával tartóztatták le az Egyesült Államokban a magyar kormány egyik kedvenc erdélyi vállalkozóját, a kézművesnek beállított nagyüzemi sör feltalálóját, a Tiltott Csíki Sör márkanév kitalálóját, Lénárd Andrást. A Magyar Nemzet birtokába került amerikai bírósági iratok szerint Lénárd három külföldi nőt csempészett Kanadából az Egyesült Államokba az autójában a hivatalos határátkelőhelytől két mérföldnyire, a zöldhatáron át.

Az iratokból nem derül ki a külföldi nők állampolgársága, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó meg is találta az egyiküket, aki Facebook-profilja alapján Pécsen él. Ez a nő elmondta, hogy egy sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak amerikai vízumot. Ezért Kanadába utaztak, ahonnan Lénárd csempészte be őket az országba.

A Magyar Nemzet megkereste Lénárdot, aki nem tagadta a történteket, csak annyit mondott, hogy nem szívesen emlékszik vissza az "évtizedekkel korábbi" történésekre. Illetve elmondta, hogy rég nem járt az Egyesült Államokban. Ez utóbbi érthető, mert miután 2001. februárjában amerikai menyasszonya kifizette érte az ötvenezer dolláros óvadékot, Lénárd elhagyta az országot, nem jelent meg a bíróságon, amely ezért letartóztatási parancsot adott ki ellene. A periratokban nincs nyoma, hogy ezt a letartóztatási parancsot a bíró visszavonta volna.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt