Embercsempészet miatt keresik az USA-ban a Csíki Sör tulajdonosát

külföld
2018 január 03., 06:19
comments 198
Lázár János kancelláriaminiszter (j) és Lénárd András (b) koccint.
photo_camera Lázár János kancelláriaminiszter (j) egy, az Egyesült Államokban körözött embercsempésszel (b) koccint. Fotó: Veres Nándor

2001. január 21-én embercsempészet gyanújával tartóztatták le az Egyesült Államokban a magyar kormány egyik kedvenc erdélyi vállalkozóját, a kézművesnek beállított nagyüzemi sör feltalálóját, a Tiltott Csíki Sör márkanév kitalálóját, Lénárd Andrást. A Magyar Nemzet birtokába került amerikai bírósági iratok szerint Lénárd három külföldi nőt csempészett Kanadából az Egyesült Államokba az autójában a hivatalos határátkelőhelytől két mérföldnyire, a zöldhatáron át.

Az iratokból nem derül ki a külföldi nők állampolgársága, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó meg is találta az egyiküket, aki Facebook-profilja alapján Pécsen él. Ez a nő elmondta, hogy egy sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak amerikai vízumot. Ezért Kanadába utaztak, ahonnan Lénárd csempészte be őket az országba.

A Magyar Nemzet megkereste Lénárdot, aki nem tagadta a történteket, csak annyit mondott, hogy nem szívesen emlékszik vissza az "évtizedekkel korábbi" történésekre. Illetve elmondta, hogy rég nem járt az Egyesült Államokban. Ez utóbbi érthető, mert miután 2001. februárjában amerikai menyasszonya kifizette érte az ötvenezer dolláros óvadékot, Lénárd elhagyta az országot, nem jelent meg a bíróságon, amely ezért letartóztatási parancsot adott ki ellene. A periratokban nincs nyoma, hogy ezt a letartóztatási parancsot a bíró visszavonta volna.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.