Gigantikus hibát találtak az Intel csipjeiben, világszerte lelassulhatnak a számítógépek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Gyakorlatilag minden, az elmúlt évtizedben gyártott Intel-processzor hibás, írja a Gizmodo a Register cikke alapján. A súlyos biztonsági hiba a csipek architektúrájában rejlik, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy teljesen ártalmatlan felhasználói programok korlátozás nélkül felülírhassák a számítógép kernelét. Magyarán rosszindulatú programok szabadon hozzáférhetnek az Intel csipjeit használó rendszerek információihoz.

Ha lehet, még ennél is nagyobb probléma, hogy az operációs rendszerek átírásával lehet csak javítani a hibát, és csak pótmegoldások vannak a kezelésére. Vagyis egyrészt hosszadalmas lesz a hibajavító patch megírása, másrészt az csak áthidaló megoldást jelent. Ez a megoldás pedig jelentősen lassíthatja a munkafolyamatokat, mert a felhasználói programok ezentúl csak kerülőutakon érhetik el a kernelt. Az iparági becslések szerint ez akár 5-30 százalékkal is lassíthatja majd az Intel csipjeit használó rendszereket.

Hogy pontosan milyen lassulás várható, az majd csak a javítócsomagok közzététele után derül ki. Ideális esetben az átlagos felhasználók nem fogják érzékelni a lassulást. De a nagyipari felhasználók, például a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtók biztosan tapasztalnak majd lassulást, ez pedig mindannyiunkra kihat majd, mert ha tudjuk, ha nem, mind használunk felhőalapú szolgáltatásokat.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.