Gigantikus hibát találtak az Intel csipjeiben, világszerte lelassulhatnak a számítógépek

Több 444 videó?
Szeretném

Gyakorlatilag minden, az elmúlt évtizedben gyártott Intel-processzor hibás, írja a Gizmodo a Register cikke alapján. A súlyos biztonsági hiba a csipek architektúrájában rejlik, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy teljesen ártalmatlan felhasználói programok korlátozás nélkül felülírhassák a számítógép kernelét. Magyarán rosszindulatú programok szabadon hozzáférhetnek az Intel csipjeit használó rendszerek információihoz.

Ha lehet, még ennél is nagyobb probléma, hogy az operációs rendszerek átírásával lehet csak javítani a hibát, és csak pótmegoldások vannak a kezelésére. Vagyis egyrészt hosszadalmas lesz a hibajavító patch megírása, másrészt az csak áthidaló megoldást jelent. Ez a megoldás pedig jelentősen lassíthatja a munkafolyamatokat, mert a felhasználói programok ezentúl csak kerülőutakon érhetik el a kernelt. Az iparági becslések szerint ez akár 5-30 százalékkal is lassíthatja majd az Intel csipjeit használó rendszereket.

Hogy pontosan milyen lassulás várható, az majd csak a javítócsomagok közzététele után derül ki. Ideális esetben az átlagos felhasználók nem fogják érzékelni a lassulást. De a nagyipari felhasználók, például a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtók biztosan tapasztalnak majd lassulást, ez pedig mindannyiunkra kihat majd, mert ha tudjuk, ha nem, mind használunk felhőalapú szolgáltatásokat.