Gigantikus hibát találtak az Intel csipjeiben, világszerte lelassulhatnak a számítógépek

külföld
2018 január 03., 07:31
comments 262

Gyakorlatilag minden, az elmúlt évtizedben gyártott Intel-processzor hibás, írja a Gizmodo a Register cikke alapján. A súlyos biztonsági hiba a csipek architektúrájában rejlik, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy teljesen ártalmatlan felhasználói programok korlátozás nélkül felülírhassák a számítógép kernelét. Magyarán rosszindulatú programok szabadon hozzáférhetnek az Intel csipjeit használó rendszerek információihoz.

Ha lehet, még ennél is nagyobb probléma, hogy az operációs rendszerek átírásával lehet csak javítani a hibát, és csak pótmegoldások vannak a kezelésére. Vagyis egyrészt hosszadalmas lesz a hibajavító patch megírása, másrészt az csak áthidaló megoldást jelent. Ez a megoldás pedig jelentősen lassíthatja a munkafolyamatokat, mert a felhasználói programok ezentúl csak kerülőutakon érhetik el a kernelt. Az iparági becslések szerint ez akár 5-30 százalékkal is lassíthatja majd az Intel csipjeit használó rendszereket.

Hogy pontosan milyen lassulás várható, az majd csak a javítócsomagok közzététele után derül ki. Ideális esetben az átlagos felhasználók nem fogják érzékelni a lassulást. De a nagyipari felhasználók, például a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtók biztosan tapasztalnak majd lassulást, ez pedig mindannyiunkra kihat majd, mert ha tudjuk, ha nem, mind használunk felhőalapú szolgáltatásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.