Orbán: Markánsan bele akarunk szólni az EU jövőjéről szóló vitákba

POLITIKA
2018 január 03., 12:34
comments 289

Barátokkal kezdeni az évet, az egy jó jel, nekünk pedig szükségünk van most a jó jelekre, mondta Orbán Viktor a lengyel miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján szerdán a Parlamentben. A magyar miniszterelnök szerint a közvélemény számára az a legfontosabb dimenziója a kétoldalú találkozónak, hogy két közép-európai ország találkozott. Mert

"két olyan ország találkozott, amelyek hozzájárultak az Európai Unió gazdasági stabilitásához. Ez tehát működött."

Ami nem működött, az az unió bevándorláspolitikája, erről is egyeztettek, tette hozzá Orbán. A gazdasági teljesítmény arányával akarnak beleszólni az EU jövőjéről szóló vitákba, 

markánsan ki akarjuk fejteni a véleményünket,

mondta. Konkrét gazdasági megállapodásról a magyar miniszterelnök nem számolt be, de azt kijelentette, hogy a jövőben Magyarország és Lengyelország nagy projekten fog együtt dolgozni. Példaként hozta az észak-déli irányú energetikai és közlekedési infrastruktúra fontosságát. 

Nem akarunk német pénzen élni, a saját lábunkon akarunk állni, és meg is fogunk állni a saját lábunkon, 

mondta Orbán. Szerinte Közép-Európa az, ami Németország, és Oroszország között van, és ha lehetőséget kap, hogy kereskedjen és szabadon működjön, akkor az egy jól működő gazdasági régió. Ez pedig politikai önbizalmat kell, hogy adjon, utalt vissza, az EU jövőjébe való beleszólásba.

Újságírói kérdésre Orbán kijelentette:

ez a nagy összecsapások és a nagy viták éve lesz. 

Mert sok ország gondolja úgy, hogy dűlőre kell vinni az bevándorlás ügyét, indokolta Orbán. 

link Forrás

Ott volt Nagy Imre újratemetésén 1989-ben, ott találkoztak először, kezdte Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy hisz a V4-ek összefogásában. A migránsválság témakörében teljes mértékben egyetértenek a magyar kormány hozzáállásával, mondta. 

Szeretnék együtt alakítani Európa jövőjét,

zárta Morawiecki.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Beata Szydlo lemondása után december 11-e óta Lengyelország kormányfője Mateusz Morawiecki. A pénzügyi és fejlesztési minisztériumok irányítását nem bízta másra, miniszterelnökként is személyen vezeti a két a tárcát. Morawiecki első hivatalos külföldi kétoldalú útja során utazott Budapestre.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.