Trump volt kampányfőnöke pert indít az ellene vizsgálódó különleges ügyész ellen

Hatásköri túllépés miatt keresetet nyújtott be Robert Mueller különleges ügyész és az igazságügyi minisztérium ellen szerdán Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzsere.

Mueller a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba történt esetleges orosz beavatkozást vizsgáló különleges vizsgálóbizottság vezetője. A bizottságot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey tavaly májusi elbocsátása után hívta életre az igazságügyi minisztérium helyettes vezetője, Rod Rosenstein, és első konkrét cselekedete a Paul Manafort elleni vádemelés volt

Manafort Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzsere volt, mindössze pár hónapig. Tavaly októberben a Mueller irányította bizottság a sok évvel korábban ukrán politikusoknak végzett lobbitevékenysége miatti feltételezett ügyletek, illetve adóelkerülés miatt emeltetett vádat ellene.

Szerdán benyújtott keresetükben Manafort ügyvédjei azzal érvelnek, hogy Muellernek és a vizsgálóbizottságnak nem Manafort korábbi munkáinak és adóügyeinek vizsgálataira szól a mandátuma, hanem az amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás kivizsgálására, így a vádemeléssel a bizottság túllépte a hatáskörét.

"A feltételezett ügyeknek nincs semmiféle kapcsolatuk sem a 2016-os választási kampánnyal, sem Donlad Trumppal. És nem is a különleges vizsgálóbizottság munkája nyomán kerültek napvilágra" - olvasható a perkeresetben, amely leszögezi azt is, hogy Rosenstein döntése Mueller kinevezéséről önkényes volt.
Robert Mueller irodája nem kívánta kommentálni a várható pert. (MTI, CNN)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.