Rogánék tavaly 46,7 milliárd forintot költöttek egy 25 milliárd forintos keret-közbeszerzésre hivatkozva

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Magyar Nemzet arról írt, hogy 2017-ben a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) durván túllépte a keretet. A lap a közbeszerzési adatbázisban található összegzések és szerződések alapján kiszámolta, hogy a különböző állami intézmények kommunikációjára, nyomdai és PR-költségeire 46,7 milliárd forintot osztott szét egy 2016-ban a tavalyi évre kiírt, 25 milliárd forintos keret-közbeszerzésre hivatkozva.

A három fő haszonélvező a tendereken eddig is szépen szereplő Balásy Gyula, Kuna Tibor és Csetényi Csaba volt.

A lap az alapösszegeket vette figyelembe, mert a legtöbb kiírásnál az NKOH meghatároz pluszban egy opciós összeget, amit az alapösszeg kimerülése után lehet lehívni, de ez ajánlatonként változik: van, ahol csak pár millióról van szó, de akár az eredeti ár 60 százalékát is elérheti. Hogy pontosan mennyi pénzt hívtak le a nyertes cégek, nem tudni. Az NKOH a meghívásos közbeszerzés 2016-os kiírásakor még úgy számolt, hogy a keretmegállapodás alkalmazására 1100 állami szerv köteles vagy jogosult, így a szerződések száma „várhatóan legalább 250-300 darab lesz”. A Magyar Nemzet szerint a hivatal ehhez képest csak 91 szerződést kötött kb. 70 állami tulajdonú szervezettel és intézménnyel. Az NKOH nem válaszolt a lap kérdéseire.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.