Rogánék tavaly 46,7 milliárd forintot költöttek egy 25 milliárd forintos keret-közbeszerzésre hivatkozva

A Magyar Nemzet arról írt, hogy 2017-ben a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) durván túllépte a keretet. A lap a közbeszerzési adatbázisban található összegzések és szerződések alapján kiszámolta, hogy a különböző állami intézmények kommunikációjára, nyomdai és PR-költségeire 46,7 milliárd forintot osztott szét egy 2016-ban a tavalyi évre kiírt, 25 milliárd forintos keret-közbeszerzésre hivatkozva.

A három fő haszonélvező a tendereken eddig is szépen szereplő Balásy Gyula, Kuna Tibor és Csetényi Csaba volt.

A lap az alapösszegeket vette figyelembe, mert a legtöbb kiírásnál az NKOH meghatároz pluszban egy opciós összeget, amit az alapösszeg kimerülése után lehet lehívni, de ez ajánlatonként változik: van, ahol csak pár millióról van szó, de akár az eredeti ár 60 százalékát is elérheti. Hogy pontosan mennyi pénzt hívtak le a nyertes cégek, nem tudni. Az NKOH a meghívásos közbeszerzés 2016-os kiírásakor még úgy számolt, hogy a keretmegállapodás alkalmazására 1100 állami szerv köteles vagy jogosult, így a szerződések száma „várhatóan legalább 250-300 darab lesz”. A Magyar Nemzet szerint a hivatal ehhez képest csak 91 szerződést kötött kb. 70 állami tulajdonú szervezettel és intézménnyel. Az NKOH nem válaszolt a lap kérdéseire.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.