Rogánék tavaly 46,7 milliárd forintot költöttek egy 25 milliárd forintos keret-közbeszerzésre hivatkozva

2018 január 4., csütörtök 8:13
151

A Magyar Nemzet arról írt, hogy 2017-ben a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) durván túllépte a keretet. A lap a közbeszerzési adatbázisban található összegzések és szerződések alapján kiszámolta, hogy a különböző állami intézmények kommunikációjára, nyomdai és PR-költségeire 46,7 milliárd forintot osztott szét egy 2016-ban a tavalyi évre kiírt, 25 milliárd forintos keret-közbeszerzésre hivatkozva.

A három fő haszonélvező a tendereken eddig is szépen szereplő Balásy Gyula, Kuna Tibor és Csetényi Csaba volt.

A lap az alapösszegeket vette figyelembe, mert a legtöbb kiírásnál az NKOH meghatároz pluszban egy opciós összeget, amit az alapösszeg kimerülése után lehet lehívni, de ez ajánlatonként változik: van, ahol csak pár millióról van szó, de akár az eredeti ár 60 százalékát is elérheti. Hogy pontosan mennyi pénzt hívtak le a nyertes cégek, nem tudni. Az NKOH a meghívásos közbeszerzés 2016-os kiírásakor még úgy számolt, hogy a keretmegállapodás alkalmazására 1100 állami szerv köteles vagy jogosult, így a szerződések száma „várhatóan legalább 250-300 darab lesz”. A Magyar Nemzet szerint a hivatal ehhez képest csak 91 szerződést kötött kb. 70 állami tulajdonú szervezettel és intézménnyel. Az NKOH nem válaszolt a lap kérdéseire.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt