Kína már a harmadik repülőgép-hordozóját építi

2018 január 5., péntek 7:49
71
A kínai vezetés az elmúlt öt évben elért sikereit bemutató 2017 októberi pekingi expó látogatói csodálják a ballisztikus rakéták és a repülőgép-hordozó makettjét. Fotó: Ng Han Guan/AP

Már építik a kínai hadiflotta harmadik repülőgép-hordozóját, írja a South China Morning Post. A lap értesülései szerint a munkálatok tavaly, a kínai parlament márciusban tartott évi rendes ülése után kezdték meg, de még nem tudni, hogy mikor fejezik be.

Ha elkészül, Kínáé lesz a világ második legnagyobb hordozóflottája, csak az Egyesült Államok haditengerészetének van több, pillanatnyilag 11 repülőgép-hordozója. Az amerikai haditengerészet megrendelésére két ilyen hajót építenek, tehát az amerikaiak növelni is fogják a fölényüket, de a kínai fejlesztések jelzik, hogy az ország komoly kihívójává válhat az amerikaiaknak a Csendes-óceán térségében.

A kínaiak első hordozója egy Ukrajnától vásárolt, leszerelt szovjet hordozó volt, az idén szolgálatba álló második és a most épülő harmadik hajó viszont teljesen kínai fejlesztés. A tervek szerint 2030-ra már négy hordozója lesz a gyorsan kiépülő mélytengeri flottájuknak. A mélytengeri flotta fejlesztése egyértelműen Kína világpolitikai céljait szolgálja, egy ilyen flottával a világ bármely részén képesek lehetnek csapásmérésre, erejük projektálására.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt