Kína már a harmadik repülőgép-hordozóját építi

külföld
2018 január 05., 07:49
A kínai vezetés az elmúlt öt évben elért sikereit bemutató 2017 októberi pekingi expó látogatói csodálják a ballisztikus rakéták és a repülőgép-hordozó makettjét.
photo_camera A kínai vezetés az elmúlt öt évben elért sikereit bemutató 2017 októberi pekingi expó látogatói csodálják a ballisztikus rakéták és a repülőgép-hordozó makettjét. Fotó: Ng Han Guan/AP

Már építik a kínai hadiflotta harmadik repülőgép-hordozóját, írja a South China Morning Post. A lap értesülései szerint a munkálatok tavaly, a kínai parlament márciusban tartott évi rendes ülése után kezdték meg, de még nem tudni, hogy mikor fejezik be.

Ha elkészül, Kínáé lesz a világ második legnagyobb hordozóflottája, csak az Egyesült Államok haditengerészetének van több, pillanatnyilag 11 repülőgép-hordozója. Az amerikai haditengerészet megrendelésére két ilyen hajót építenek, tehát az amerikaiak növelni is fogják a fölényüket, de a kínai fejlesztések jelzik, hogy az ország komoly kihívójává válhat az amerikaiaknak a Csendes-óceán térségében.

A kínaiak első hordozója egy Ukrajnától vásárolt, leszerelt szovjet hordozó volt, az idén szolgálatba álló második és a most épülő harmadik hajó viszont teljesen kínai fejlesztés. A tervek szerint 2030-ra már négy hordozója lesz a gyorsan kiépülő mélytengeri flottájuknak. A mélytengeri flotta fejlesztése egyértelműen Kína világpolitikai céljait szolgálja, egy ilyen flottával a világ bármely részén képesek lehetnek csapásmérésre, erejük projektálására.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.