Létrejöhet a történelmi találkozó Észak- és Dél-Korea között

külföld
2018 január 05., 06:13
A Béke Ház Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonalon. Itt tárgyalhatnak majd a jövő héten a két Korea vezetői.
photo_camera A Béke Ház Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonalon. Itt tárgyalhatnak majd a jövő héten a két Korea vezetői. Fotó: ED JONES/AFP

Észak-Korea elfogadta Dél-Korea ajánlatát, a jövő héten 2015 decembere óta először tárgyalhat közvetlenül egymással a két ország az 1953-as tűzszüneti vonalon fekvő Panmindzsonban, a dél-koreai oldalon álló Béke Házban.

A tárgyalások első témája az észak-koreai sportolók részvétele a februári, dél-koreai téli olimpián. Innen próbálnak majd továbblépni a kétoldalú kapcsolatok általános kérdéseire. A legfőbb remény, hogy a párbeszédet rendszeresíteni lehet, így talán elkerülhetőek lesznek azok a félreértések, amelyek háborúhoz vezethetnek. Ennek most, hogy Észak-Korea már atomhatalom, és egyre biztosabb, hogy eszközei is vannak atomfegyverei célba juttatására, különösen nagy jelentősége van.

A dél-koreai államegyesítési minisztérium tájékoztatása szerint Észak-Korea péntek reggel faxban jelezte, hogy készek a tárgyalásokra. Az észak-koreaiak azután reagáltak a déli ajánlatra, hogy az Egyesült Államok beleegyezett egy tervezett nagyszabású hadgyakorlat a téli olimpia utánra halasztásába. Az északiak értelmezése szerint a hadgyakorlat célja Észak-Korea lerohanásának begyakorlása.

link Forrás

Ez persze nem jelenti azt, hogy hirtelen minden megoldódott volna. Észak-Korea a meghívás elfogadása mellett jelezte, hogy az amerikai fenyegetésekre válaszul folytatja atomfegyverprogramját. Donald Trumpot mindez nem zavarta abban, hogy magának tulajdonítsa az érdemet a tárgyalásokért. „A bukott »szakértők« mind megszólaltak, de hiszi azt bárki, hogy létrejöttek volna ezek a tárgyalások, ha én nem vagyok elkötelezett abban, hogy teljes »hatalmunkat« bevessük Észak ellen?” – írta a Twitteren, valóban idézőjelbe téve a "hatalmunkat". (Via The Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.