2115 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek a kormány kedvenc cégei egy év alatt

PÉNZ
2018 január 06., 17:46
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A Fidesz-közeli vállalkozások valósággal letarolták a közbeszerzési piacot 2017-ben: az Átlátszó kalkulációja szerint a Top10 cég összesen 2115 milliárd, és ami ehhez képest még inkább meghökkentő, ebből a Top5 kormánybarát vállalat 1963 milliárd forintot nyert el, egyedül vagy konzorcium tagjaként. A lista így fest a lap szerint:

  • Szíjj László vállalkozásai, Duna Aszfalt és társai: 606,5 milliárd
  • (A szintén Mészáros Lőrinc környezetéhez sorolt) ZÁÉV építőcég: 430,79 milliárd
  • (A Tiborcz Istvánnal közeli üzleti kapcsolatban álló) West Hungária Bau építőcég: 342,5 milliárd
  • Mészáros Lőrinc "saját" céghálója: 299 milliárd
  • (A Mészárossal szintén üzletelő) Varga Károly a CLH-cégcsoporton és a Hódút építőcégen keresztül: 284,64 milliárd forint.

A legjobbak listájára még a Garancsi István vezette Market Zrt. (67,27 milliárd), a Valton biztonsági cég (30,84 milliárd), a Habony-Rogán körhöz sorolt Balásy Gyula reklámcége (27,66 milliárd) és a Seszták-Szijjártó tengelyhez közeli Kuna Tibor (14 milliárd) követi. Felfért még az ideiglenesen kegyvesztetté vált, végül 12 milliárddal, tisztes eredménnyel célba érő Csetény Csaba vállalata.

Az Átlátszó kimatekozta azt is, mennyit álltak ezekből a számlákból az európai adófizetők. Ebben már Mészáros Lőrinc verhetetlen: a családi cégek közbeszerzéseinek 83 százalékát pénzeli az unió, a WHB projektjei esetében ez az arány 75 százalék. (168 óra via Átlátszó)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.