90 tüntető diákot is őrizetbe vettek az iráni hatóságok

külföld
2018 január 06., 21:00
comments 26
Tüntetés és összecsapás Teheránban
photo_camera Tüntetés és összecsapás Teheránban Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Egy iráni képviselő, a teheráni Mahmud Sadegi szerint összesen 1000 embert tartóztattak le az iráni hatóságok az országban több mint egy hete tartó tüntetések során. Összecsapásokra is sor került a kormány ellen demonstrálók és a rendvédelmiek között és legkevesebb 25-en életüket vesztették. 

Sadegi elmondása szerint 10 diákot a fővárosban, 80 továbbit más nagyvárosokban zártak el. A teheráni egyetem már külön testületet is felállított, hogy szemmel tartsák diákjaikat. Az egyetem alelnöke szerint ők a békés megoldásban érdekeltek, és abban, hogy az elzárt diákok mielőbb visszatérhessenek családjaikhoz. 

A Reuters szerint ez azért is indokolt lehet, mert az iráni kormány több párhuzamos rendvédelmi szervvel dolgozik, így egyes letartóztatásokra sosem derül fény, azokat nem is feltétlenül dokumentálják.

Az iskolák előtt családtagok és barátok követelik szeretteik szabadon bocsátását. Mindeközben az iráni állami médiában már elsősorban a kormánypárti tüntetőkkel foglalkoznak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.