90 tüntető diákot is őrizetbe vettek az iráni hatóságok

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Tüntetés és összecsapás TeheránbanFotó: STRINGER/Anadolu Agency

Egy iráni képviselő, a teheráni Mahmud Sadegi szerint összesen 1000 embert tartóztattak le az iráni hatóságok az országban több mint egy hete tartó tüntetések során. Összecsapásokra is sor került a kormány ellen demonstrálók és a rendvédelmiek között és legkevesebb 25-en életüket vesztették. 

Sadegi elmondása szerint 10 diákot a fővárosban, 80 továbbit más nagyvárosokban zártak el. A teheráni egyetem már külön testületet is felállított, hogy szemmel tartsák diákjaikat. Az egyetem alelnöke szerint ők a békés megoldásban érdekeltek, és abban, hogy az elzárt diákok mielőbb visszatérhessenek családjaikhoz. 

A Reuters szerint ez azért is indokolt lehet, mert az iráni kormány több párhuzamos rendvédelmi szervvel dolgozik, így egyes letartóztatásokra sosem derül fény, azokat nem is feltétlenül dokumentálják.

Az iskolák előtt családtagok és barátok követelik szeretteik szabadon bocsátását. Mindeközben az iráni állami médiában már elsősorban a kormánypárti tüntetőkkel foglalkoznak. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.