A Radiohead dallopás miatt perelte be Lana Del Reyt

zene
2018 január 08., 04:27

Az énekesnő Lust for Life című albumán szereplő Get Free olyan sok hasonlóságot mutat a brit zenekar első igazán nagy slágerével, a Creep című dallal, hogy a Radiohead ügyvédjei bírósághoz fordultak. 

link Forrás
link Forrás

A hírt elsőnek a brit bulvársajtó szellőztette meg vasárnap, majd Del Rey megerősítette Twitteren: mint írta, tényleg lesz per. És bár biztosan állítja, hogy a dalát nem a Creep inspirálta, mint elmondta, a Radioheadnél ezt máshogy látták, és a megjelenése utáni teljes bevételt akarják maguknak. Az énekesnő elárulta azt is, hogy törekedett a megegyezésre, és a dal után az elmúlt pár hónapból származó bevételek 40 százalékát felajánlotta, de ez nem volt elég a zenekarnak. 

link Forrás

A Pitchfork megkeresett minden érintetett, a Radiohead részéről senki nem akart nyilatkozni, máshonnan még nem kaptak választ. 

Érdekesség, hogy a Creep megjelenése után még a Radioheadet perelték a kilencvenes években: akkor a Hollies nevű zenekar 1974-es számával, a “The Air That I Breathe” című dallal fedeztek fel hasonlóságokat. Akkor sikerült bíróságon kívül megegyezni, a dalt szerző Albert Hammond és Mike Hazlewood azóta a Creep szerzőiként is fel vannak tüntetve. (Pitchfork)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.