A Radiohead dallopás miatt perelte be Lana Del Reyt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az énekesnő Lust for Life című albumán szereplő Get Free olyan sok hasonlóságot mutat a brit zenekar első igazán nagy slágerével, a Creep című dallal, hogy a Radiohead ügyvédjei bírósághoz fordultak. 

A hírt elsőnek a brit bulvársajtó szellőztette meg vasárnap, majd Del Rey megerősítette Twitteren: mint írta, tényleg lesz per. És bár biztosan állítja, hogy a dalát nem a Creep inspirálta, mint elmondta, a Radioheadnél ezt máshogy látták, és a megjelenése utáni teljes bevételt akarják maguknak. Az énekesnő elárulta azt is, hogy törekedett a megegyezésre, és a dal után az elmúlt pár hónapból származó bevételek 40 százalékát felajánlotta, de ez nem volt elég a zenekarnak. 

A Pitchfork megkeresett minden érintetett, a Radiohead részéről senki nem akart nyilatkozni, máshonnan még nem kaptak választ. 

Érdekesség, hogy a Creep megjelenése után még a Radioheadet perelték a kilencvenes években: akkor a Hollies nevű zenekar 1974-es számával, a “The Air That I Breathe” című dallal fedeztek fel hasonlóságokat. Akkor sikerült bíróságon kívül megegyezni, a dalt szerző Albert Hammond és Mike Hazlewood azóta a Creep szerzőiként is fel vannak tüntetve. (Pitchfork)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.