Demokrata szenátorok szerint annyira súlyos az orosz befolyás Magyarországon, hogy ideje lenne újra kitiltani pár embert

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottságának ellenzéki szárnya szerint annyira súlyos az orosz befolyás Magyarországon, hogy ideje lenne a kulcsfigurákat elővenni, és alkalmazni egy egyszer már hatékonynak bizonyult módszert: az amerikai vízumok megvonását. 

A Ben Cardin demokrata szenátor vezette különítmény egy 200 oldalas jelentésben elemzi az orosz befolyás mélységét és veszélyeit szerte a világon, így Magyarországon is. Az Index összegzés alapján sok újdonság nincs a lajstromban, de a lista egyben leírva így is erős. 

  • Orosz nacionalista szervezetek folyamatosan próbálnak korrupción keresztül befolyást szerezni,
  • Vlagyimir Putyin legfőbb NATO-n belüli szövetségese Orbán Viktor, aki ellenezte az oroszok elleni szankciókat a krími agresszió után,
  • keleti nyitás,
  • Orbán támogatja az USA- és migránsellenes orosz retorikát, ami hasonló a magyar kormányzati kommunikációhoz,
  • a kormány szócsövei használják az orosz propagandacsatornákat, önként segítik a dezinformációs törekvéseket, 
  • Paks2-projekt, átláthatóság hiánya.

A jelentés megjegyzi viszont, hogy a fentiek ellenére a magyar társadalom továbbra is nyugati orientációt támogat, és nem boldog az orosz nyomulás miatt. Kitérnek arra, hogy aktív fellépésre volna szükség az unió dezinformációs különítéményének, az East sratcom task force-nak, hogy pontosan látható legyen a befolyás mélysége. 

A legnagyobb nehézséget a jelentés alapján az jelenti, hogy a magyar kormány nem partner ezekben a törekvésekben, de hatékony módja lehet a meggyőzésüknek, ha az amerikai oldal ismét megtagadná néhány befolyásos magyar állampolgár beutazásának lehetőségét. (Index)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.