Demokrata szenátorok szerint annyira súlyos az orosz befolyás Magyarországon, hogy ideje lenne újra kitiltani pár embert

POLITIKA
2018 január 10., 18:53
comments 201

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottságának ellenzéki szárnya szerint annyira súlyos az orosz befolyás Magyarországon, hogy ideje lenne a kulcsfigurákat elővenni, és alkalmazni egy egyszer már hatékonynak bizonyult módszert: az amerikai vízumok megvonását.

A Ben Cardin demokrata szenátor vezette különítmény egy 200 oldalas jelentésben elemzi az orosz befolyás mélységét és veszélyeit szerte a világon, így Magyarországon is. Az Index összegzés alapján sok újdonság nincs a lajstromban, de a lista egyben leírva így is erős.

  • Orosz nacionalista szervezetek folyamatosan próbálnak korrupción keresztül befolyást szerezni,
  • Vlagyimir Putyin legfőbb NATO-n belüli szövetségese Orbán Viktor, aki ellenezte az oroszok elleni szankciókat a krími agresszió után,
  • keleti nyitás,
  • Orbán támogatja az USA- és migránsellenes orosz retorikát, ami hasonló a magyar kormányzati kommunikációhoz,
  • a kormány szócsövei használják az orosz propagandacsatornákat, önként segítik a dezinformációs törekvéseket,
  • Paks2-projekt, átláthatóság hiánya.

A jelentés megjegyzi viszont, hogy a fentiek ellenére a magyar társadalom továbbra is nyugati orientációt támogat, és nem boldog az orosz nyomulás miatt. Kitérnek arra, hogy aktív fellépésre volna szükség az unió dezinformációs különítéményének, az East sratcom task force-nak, hogy pontosan látható legyen a befolyás mélysége.

A legnagyobb nehézséget a jelentés alapján az jelenti, hogy a magyar kormány nem partner ezekben a törekvésekben, de hatékony módja lehet a meggyőzésüknek, ha az amerikai oldal ismét megtagadná néhány befolyásos magyar állampolgár beutazásának lehetőségét. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.