A kutya még a DNS-t is ki tudja szagolni

ÁLLAT
2018 január 11., 16:18
comments 62

Egy kétéves kutatás során sikerült német kutatóknak bebizonyítaniuk, hogy az izolált DNS is megbízhatóan alkalmazható a speciális kutyák bevetésénél. A Lipcsei Egyetem közleménye szerint az ilyen eredmények a bíróságon is megállják a helyüket.

A Lipcsei Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézete és a Szász Rendőri Főiskola projektjében a kutatók DNS-t nyertek ki emberi vérből, és azt szagoltatták meg a kutyákkal.

„Az esetek 98 százalékában felismerték a szagnyomot”

– mondta Carsten Babian szakértő. A kutatók hét állattal összesen 675 vizsgálatot végeztek el.

A nyomozók számára ez hatalmas siker. Az eredmények a jövőben bizonyítékként használhatók a büntetőeljárások során – mondta Leif Woidtke, a Szász Rendőri Főiskola vezetője.

A személykereső kutyák többek közt abban segíthetnek, hogy rekonstruáljanak egy tetthelyet, és dokumentálják egy gyanúsított jelenlétét a helyszínen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.