Az FBI bemutatta a jövőbeni orosz befolyásolási kísérletekkel foglalkozó különleges egységét

külföld
2018 január 11., 11:03
comments 21

"Nem azért vagyunk, hogy mi legyünk a gondolatrendőrség" - mondta szerdán a Fordham Egyetem által szervezett FBI-konferencián Jeffrey Tricoli szövetségi ügynök. Ő vezeti az FBI legújabb különleges egységét, amit tavaly hívott életre a nyomozóiroda új igazgatója, Christopher Way. Az egység feladata, hogy leleplezze az orosz befolyásolási kísérleteket a közösségi médiában.

Tricoli szerint az ő feladatuk nem a gyanús tartalmak cenzúrázása, csupán az, hogy "megmutassuk, mi van a fátyol mögött". "A mi feladatunk a kormányban az, hogy láthatóvá és átláthatóvá tegyük ezt a tevékenységet" - mondta Tricoli, aki szerint az már a közösségi szájtokat működtető cégek és a közvélemény dolga, hogy mit kezd ezekkel az információkkal.

Az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint az orosz titkosszolgálatok a közösségi médiában terjesztett álhírekkel is befolyásolni próbálták a 2016-os elnökválasztás eredményét. Jól példázza ezt, hogy a választást megelőzően például a végül döntőnek bizonyult államokban élőkre célozták facebookos hirdetéseiket.

A helyzet iróniája, hogy mindeközben az Egyesült Államok elnöke, aki egyre nyilvánvalóbban próbálja akadályozni az FBI ezirányú nyomozását, folyamatosan tagadja az orosz befolyásolási próbálkozások tényét.

Az FBI új taktikája jelentős változás a korábbi gyakorlathoz képest. A 2016-os kampányban, bár tudomásuk volt a történésekről, nem tájékoztatták a nyilvánosságot, és a közösségi szájtok üzemeltetőit sem. Az új egység ezen is változtatni fog, igyekeznek formális kapcsolatot építeni a cégekkel, hogy megfelelő tájékoztatást adhassanak nekik. (Via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt