Az FBI bemutatta a jövőbeni orosz befolyásolási kísérletekkel foglalkozó különleges egységét

külföld
2018 január 11., 12:03

"Nem azért vagyunk, hogy mi legyünk a gondolatrendőrség" - mondta szerdán a Fordham Egyetem által szervezett FBI-konferencián Jeffrey Tricoli szövetségi ügynök. Ő vezeti az FBI legújabb különleges egységét, amit tavaly hívott életre a nyomozóiroda új igazgatója, Christopher Way. Az egység feladata, hogy leleplezze az orosz befolyásolási kísérleteket a közösségi médiában.

Tricoli szerint az ő feladatuk nem a gyanús tartalmak cenzúrázása, csupán az, hogy "megmutassuk, mi van a fátyol mögött". "A mi feladatunk a kormányban az, hogy láthatóvá és átláthatóvá tegyük ezt a tevékenységet" - mondta Tricoli, aki szerint az már a közösségi szájtokat működtető cégek és a közvélemény dolga, hogy mit kezd ezekkel az információkkal.

Az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint az orosz titkosszolgálatok a közösségi médiában terjesztett álhírekkel is befolyásolni próbálták a 2016-os elnökválasztás eredményét. Jól példázza ezt, hogy a választást megelőzően például a végül döntőnek bizonyult államokban élőkre célozták facebookos hirdetéseiket.

A helyzet iróniája, hogy mindeközben az Egyesült Államok elnöke, aki egyre nyilvánvalóbban próbálja akadályozni az FBI ezirányú nyomozását, folyamatosan tagadja az orosz befolyásolási próbálkozások tényét.

Az FBI új taktikája jelentős változás a korábbi gyakorlathoz képest. A 2016-os kampányban, bár tudomásuk volt a történésekről, nem tájékoztatták a nyilvánosságot, és a közösségi szájtok üzemeltetőit sem. Az új egység ezen is változtatni fog, igyekeznek formális kapcsolatot építeni a cégekkel, hogy megfelelő tájékoztatást adhassanak nekik. (Via Bloomberg)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.