Százak kutatnak az eltűntek után a földcsuszamlás sújtotta Dél-Kaliforniában

külföld
2018 január 11., 04:46
comments 30
Jennifer Markham és fia, Peter a városukat, Montecitót elborító sárban 2018. január 10-én. A környéken decemberben pusztító erdőtüzek után nem volt semmi, ami felfogta volna a hegyekben lezúduló csapadékot, így a várost sárlavina árasztotta el. Legalább 17-en vesztették életüket.
photo_camera Jennifer Markham és fia, Peter a városukat, Montecitót elborító sárban 2018. január 10-én. A környéken decemberben pusztító erdőtüzek után nem volt semmi, ami felfogta volna a hegyekben lezúduló csapadékot, így a várost sárlavina árasztotta el. Legalább 17-en vesztették életüket. Fotó: Marcio Jose Sanchez/AP

Több százan kutatnak az eltűntek után a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében, ahol az erdőtüzeket követő özönvízszerű esőzések után földcsuszamlás temetett maga alá több száz lakóházat. Legalább száz otthon megsemmisült, másik háromszázban károk keletkeztek. Csütörtökre 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, és még legalább 13 eltűntet kutatnak.

Tűzoltó egy sárral és sziklákkal elárasztott montecitói ház tetején a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében 2018. január 10-én.
photo_camera Tűzoltó egy sárral és sziklákkal elárasztott montecitói ház tetején a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében 2018. január 10-én. Fotó: Marcio Jose Sanchez/AP

A katasztrófában legalább 28-an szenvedtek sérüléseket, köztük egy kétéves kislány, aki csodák csodájára csípősérüléssel megúszta a tragédiát. "Nem tudom, hogy élhette túl a baba" - mesélte könnyezve a Santa Barbara Independentnek Berkley Johnson, aki a majd méternyi iszap alól még a kislány saras babáját is kiemelte.

Teresa Drenick a nővére sárral elárasztott montecitói otthonában.
photo_camera Teresa Drenick a nővére sárral elárasztott montecitói otthonában. Fotó: Mike Eliason/AP

Johnson háza szintén megsemmisült a földcsuszamlásban. "Egy órán át szakadt, és a házam már oda is volt" - mesélte. Mint mondta, nejével az ár levonulása után figyeltek fel a gyereksírásra, miután sikerült valahogy lemászniuk az elárasztott házuk tetejéről. "Ha nem érünk oda, nem hiszem, hogy a gyerek túlélte volna" - mondta.

photo_camera Fotó: Marcio Jose Sanchez/AP

A mentőalakulatoknak ezidáig 50 embert sikerült kimenteniük a hordalék alól, de még vannak részek, ahova nem sikerült eljutniuk. A tűzoltóság ezért attól tart, hogy az áldozatok száma még növekedhet. "Ettől tartunk. De még bízunk benne, hogy sikerül túlélőket találnunk" - mondta Chris Elms, a tűzoltóság szóvivője.

photo_camera Fotó: Daniel Dreifuss/AP

Santa Barbara az egyik leggazdagabb megye Los Angeles környékén. Több gigasztárnak is itt van az otthona, például Rob Lowe színésznek, Ellen DeGeneres talk show sztárnak és az éppen a héten elnökesélyessé előlépett Oprah Winfrey-nek is, aki ezt a képet közölte birtokáról az Instagramján:

link Forrás

A földcsuszamlást az eggyel ezelőtti, nemrég pusztító természeti katasztrófa idézhette elő. Ezen a környéken egy hónapja még hatalmas erdőtüzek tomboltak, kipusztítva az erdőt, amely alapesetben felfogná a lezúduló csapadékot. Az erdők leégése után a kiégett fatörzsek és a kérgesre száradt föld miatt a talaj kevésbé képes felszívni a csapadékot, így a víz lezúdulhat a domboldalakról, ahonnan még az erdőtüzek után maradt törmeléket is magával sodorva földcsuszamlásokat okozhat. Az amerikai katasztrófavédelem szakvéleménye szerint az erdőtüzeket követő öt évben fokozott a földcsuszamlások veszélye.

photo_camera Fotó: Daniel Dreifuss/AP

Santa Barbara megyében is ez történt, ahol az erdőtüzek után lekopaszodott hegyoldalról lezúduló víz és sár szó szerint házakat tépett le az alapjukról. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.