Bukarest szerint a román kormányfő kijelentése nem volt magyarellenes

Válaszolt a román külügy arra, hogy Szijjártó Péter péntek délelőtt bekérette a román nagykövetet. Szijjártó azután tett így, hogy Mihai Tudose román miniszterelnök szerdán a Realitatea TV egyik műsorában a magyar pártok autonómiatörekvéséről azt mondta:

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is. ”

Szijjártó szerint a román miniszterelnök nyilatkozata, amikor "egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag  kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan". A magyar külügyminiszter szerint az a minimum, hogy Tudose bocsánatot kér és világossá teszi, hogy nem arra gondolt.

A bukaresti külügyminisztérium válaszában bocsánatkérés nincs. Az MTI által idézett közlemény szerint Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

A román külügyminisztérium úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztését.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.