18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Öt nő mondta el, hogy pontosan mit tett vele James Franco

külföld
2018 január 12., 05:29
comments 347

Nagy pillanat volt a színész számára, amikor az idei Golden Globe gálán átvehette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a The Disaster Artist című filmben nyújtott alakításáért. A talpig feketébe öltözött esemény azonban ezúttal legalább annyira szólt a hollywoodi szexuális zaklatásokról, a metoo-ról és a nemek közötti egyenlőtlenségekről, mint a filmekről, így sokak szemöldöke felszaladt, amikor észrevették  felhajtóján a Time’s Up mozgalom kitűzőjét. Nem véletlenül.

James Francóról korábban is terjedtek már olyan pletykák, hogy nem megfelelő módon bánt női kollégáival. Nem sokkal a Golden Globe után egy nő már konkrét vádakkal állt elő, most pedig az LA Times-ban jelent meg egy cikk, melyben összesen öten állítják, hogy Franco helytelenül viselkedett velük, vagy szexuálisan zaklatta őket.

photo_camera Fotó: HUBERT BOESL/dpa Picture-Alliance/AFP

A pillanatot, amikor észrevette a zaklatások ellen küzdő alapítvány kitűzőjét Franco szmokingján, így írta le Sarah Tither-Kaplan: „Olyan volt, mintha arcul csaptak volna.” Tither-Kaplan korábban abban a színiiskolában tanult, melyet Franco alapított, és szerepelt is a férfi néhány produkciójában.

Ő egyike annak az öt nőnek, akik a lapnak arról beszéltek, a 39 éves színész nem megfelelő módon közeledett hozzájuk, vagy szexuálisan zaklatta őket. Négyen közülük Franco növendékei voltak, egyikük pedig korábbi mentoraként hivatkozott a férfira. Néhányuk arról is beszélt, azt gondolták, a színész segítheti karrierüket, ezért eltűrték a kívánságait, akkor is, ha kényelmetlenül érezték magukat tőle.

„Úgy éreztem, visszaél a hatalmával, és hogy volt egy kultúrája a még nem ismert nők kihasználásának, és annak, hogy minden nő pótolható” - mondta Tither-Kaplan, aki vasárnap fejezte ki felháborodását Franco díjazása miatt Twitteren.

Az LA Times-nak azt mondta, egyszer meztelen orgiajelenetet forgattak a színésszel és más nőkkel, és az orális szex imitálása közben Franco levette a színésznőkről azt a műanyag eszközt, mely arra szolgál, hogy ilyen helyzetekben a vaginájukat védje. Két másik növendéke szintén arról beszélt, negatív tapasztalatokat szereztek, amikor Francóval forgattak. Mindketten arról meséltek, 

a színész mérges lett, amikor a nők nem akartak félmeztelenül játszani.

Franco jogi képviselője, Michael Plonsker vitatja a vádakat, és az őt kérdező lapnak Stephen Colbert műsorának kedd esti adásának megnézését javasolta, melyben Franco reagált a témára (a felvétel ide kattintva látható).

„Nézd, én egész életemben büszke voltam rá, hogy felelősséget vállaltam mindenért, amit tettem” - mondta a színész Colbertnek. „Muszáj így tennem saját magam miatt is. Azok a dolgok, amikről Twitteren írtak, nem így történtek. De mindenkit támogatok abban, hogy álljon elő, és mondja el a maga történetét, mert olyan sokáig nem mondhatták el. Szóval én semmilyen módon nem akarnám elhallgattatni őket.”

„Ha bármi rosszat tettem, jóvá fogom tenni, mert muszáj” - tette hozzá.

A Hollywood egyik legfáradhatatlanabb kreatív elméjének tartott Franco karriere húsz évvel ezelőtt kezdődött, filmekben és sorozatokban is szerepelt a két évtized alatt. Az HBO egyik legújabb csúcssorozatában, a Fülledt utcákban (The Deuce) két szerepet is játszik (saját ikertestvérét is ő alakítja), és több epizódot ő is rendezett. A színészet és a rendezés mellett producerként is bizonyított már, többek közt a 2014-es Az interjú-val (The Interview). Szigorú munkamorálja és a különleges és kockázatos projektek iránti vonzalma Hollywood egyik misztikus alakjává tette. Az elmúlt évtizedben több mint tíz alacsony költségvetésű független filmet, rövidfilmet és dokumentumfilmet rendezett, könyveket írt, és tapasztalatait, melyet akkor szerzett, amikor az Amerikában nagyon népszerű General Hospital című szappanoperában vendégszerepelt, művészeti kiállítás formájában dolgozta fel. 2014-ben alapította meg iskoláját - Studio 4 néven futott New York-ban és Los Angelesben -, ahol filmes karrierre vágyó hallgatók százait tanította és mentorálta. Tavaly ősszel mindkét stúdió bezárt.

Franco ellentmondásos viselkedése a közösségi oldalakon már korábban a figyelem középpontjába került. 2014-ben az Instagramot használta, hogy megtudakolja, egy 17 éves brit lány, akivel egy New York-i színház előtt találkozott, elmúlt-e már 18, és van-e barátja. Még azután is, hogy megtudta, valójában hány éves volt a lány, azt kérdezte, melyik hotelben lakik, és hogy nem kéne-e neki is kivennie ott egy szobát.

Ahogy az eset nagyobb nyilvánosságot kapott, Franco bocsánatot kért, az ABC műsorában azt mondta, „Restellem magam, és úgy gondolom, az esetem jól példázza, milyen trükkös tud lenni a közösségi média” - mondta. „Rosszul ítéltem meg a dolgot, és megtanultam a leckét.”

Franco, mielőtt megnyitotta volna saját stúdióját, egy hollywoodi iskolában tanított - abban, ahol régebben ő is tanult. Az iskola két korábbi tanulója is úgy nyilatkozott, Franco jóval kényelmetlenebb helyzetbe hozta a nőket, mint amennyire az a színészet keretein belül elfogadható.

Meztelenség, hirtelen harag

A 33 éves Hilary Dusome, aki 2012-ben vett leckét Francótól, azt mondta, először nagy hatással volt rá a színész, akit igazán nagylelkű szellemnek titulált, aki borzasztóan szeretne segíteni a karrierre vágyó színészeknek. Az érzései azután változtak meg, hogy több más lánnyal együtt kiválasztották, hogy szerepeljen Franco egyik „művészfilmjében”. Egy másik hallgató, Natalie Chmiel, aki szintén szerepet kapott, úgy nyilatkozott, neki azt mondták, a felvételt egy farmerreklámban használják majd. A forgatás végül egy sztriptízbárban volt - erről később mindkét nő azt mondta, nem volt profi, és a hangulat ellenséges volt.

Dusome elmondása szerint Franco a forgatás egy pontján odalépett a színésznőkhöz - akik maszkot és fehérneműt viseltek -, és megkérdezte, melyikük akarja levenni a felsőjét. Mivel senki sem akarta, a színész kiviharzott.

„Azt hittem, azért választottak ki a szerepre, mert keményen dolgoztam, és kiérdemeltem, aztán amikor rájöttem, hogy azért, mert szépek a melleim, rájöttem, hogy nyilvánvalóan nem így történt. Nem gondolnám, hogy a rossz szándékkal fogott a tanításba, de letért az jó útról, és ezzel sok embernek okozott lelki sérülést” - mondta Dusome.

Chmiel hasonlóan emlékezett a történtekre, és hozzátette, amikor senki sem akarta levenni a pólóját, Franco „szemmel láthatólag nagyon mérges” lett.

photo_camera Fotó: Dimitrios Kambouris/AFP


„Egyszerűen kihasználta, hogy mennyire szerettünk volna dolgozni, és valami nagyobb dolog részesei lenni” - mondta Chmiel. „Mind feltörekvő, reményteli színészek voltunk.”

Franco ügyvédje viszont állítja, a színész sosem kért semmi ilyesmit a nőktől.

A jó tanár

Franco 2014-ben, a fent említett iskolával közösen nyitotta meg saját stúdióját, előbb Los Angeles-ben, majd New York-ban. A legtöbb órát nem ő tartotta, amúgy is tanított máshol is - filmes elfoglaltságai mellett.

Több mint tíz korábbi hallgató mondta az LA Times-nak, hogy csak pozitív tapasztalatokat szereztek a Studio 4-ben, ahol a tanulók kezdésként havi 300 dollár (úgy 77 ezer) tandíjat fizettek. Sokan azt mondták, valósággal sokkolta őket az iskola hirtelen bezárása, és fogalmuk sem volt, mi lehetett az oka.

Szintén a stúdió hallgatója volt a kreatív írást tanuló Prashant Thakker, aki szerint a színész extra energiát fektetett abba, hogy a tanulók úgy éreznek, figyelnek rájuk. Azt mesélte, Franco az órákon kívül is foglalkozott velük. „Ha úgy látta, hogy az, amit órán tanultunk, nem volt elég, kivitt minket valahova, és ott folytattuk.” De nem minden hallgatója volt ilyen elégedett.

„Csalódás volt” - mondta Ann Wacker, aki a New York-i stúdióba járt. „Épp a Fülledt utcákat forgatta, és amikor bejött tanítani, az volt az ember érzése, hogy alszik a sapkája alatt. Csak ült ott elöl, és rosszkedvűnek látszott. Azt kívántam, bárcsak nagyobb felelősséget érezne a tanítás iránt.”

Franco azt ígérte, a Studio 4 azért lesz más, mint más iskolák, mert ő majd becsatornázza a tehetségeket saját projektjeibe. A színész produkciós cége honlapján azt írják, castingolt saját osztályaiból, és a tanulókat számos filmes és művészeti projektbe vonta be. Sok hallgató azonban azt állítja, ilyesmi nagyon ritkán történt.

„Azt mondták nekünk, hogy a kisebb szerepeket kimondottan a hallgatók számára tartják fenn - ezek gyakran statisztaszerepek voltak, vagy olyanok, melyekben meztelenül kellett játszani” - mondta Devyn LaBella, aki egy évig járt az iskolába. „Akkoriban nem volt ügynökségem, aki képviselt volna, úgyhogy arra gondoltam, ha már úgysem jutok be jó meghallgatásokra,ez jó lehetőség lehet.”

LaBella azt mondja, a próbáikat feltöltötték egy oldalra, de soha nem kapott senki visszajelzést. Katie Ryan, aki szintén vett néhány órát a Studio 4-ben, arról beszélt, a színész 

„azt éreztette, vannak elérhető szerepek, ha valaki hajlandó levenni a pólóját, vagy ha részt vesz szexuális tartalmú jelenetekben”. 

Ryan azt mondta, éveken keresztül kapott kör-emaileket, melyekben Franco stúdiója olyan meghallgatásokra hívta, melyekben prostituáltat kellett volna játszania. A színész ügyvédje szerint Francónak nincs tudomása róla, hogy ilyen valaha történt volna.

Vince Jolivette, Franco cégtársa közleményt adott ki, melyben azt állítja, az iskola mindig professzionális módon, szakmai alapokon működött.

„Tanáraink kiválóak voltak, hallgatóink visszajelzései pedig pozitívak”, mondta, de megjegyezte, vizsgálják a hallgatók panaszait, melyek „nincsenek összhangban az iskola missziójával”.

Az iskola néhány tanulója valóban feltűnt Franco néhány produkciójában. 2015-ben a cég megállapodást kötött egy digitális disztribútorral két saját gyártású projektjük forgalmazásáról. Az egyik egy dokusorozat volt, melyben a néző a színfalak mögül nézhette meg, hogyan oktatja tanulóit Franco a szexjelenetekre. A szexjelenetet tanító órákon Tither-Kaplan is részt vett, partnerével egy „Éhes lány” című rövidfilmet készítettek, amiben félmeztelenül látható. A filmet feltöltötték Vimeóra. Tavaly pornóoldalakon fedezett fel a filmből származó képeket.

„Ha most ráguglizol a nevemre, meztelenül látsz” 

- mondta a most 26 éves Tither-Kaplan. Még azelőtt, hogy valaha szerepeltem volna a tévében, azelőtt, hogy valaha kaptam volna egy rendes szerepet - hát persze hogy bánom. Nem akarom ezt.” 

A színész ügyvédje állítja, a videó feltöltéséhez az iskolának semmi köze. „Ezeket a videókat a hallgatók készítették és kezelték, hogy megmutassák a munkájukat” - mondta. Ugyanakkor úgy tűnik, Franco és Jolivette cégénél, a Rabbit Bandininél tudtak róla, hogy töltöttek fel videókat a netre. Legalábbis egy 2015 májusában küldött email, melyet Tither-Kaplan, és társai, akik részt vettek az órákon, mind megkaptak a cégtől, erről tanúskodik. A levélben a cég egyik alkalmazottja azt írja az osztálynak, „csak szeretnénk tudatni veletek, hogy a filmek már elérhetők a Studio 4 Vimeo-csatornáján.”

2015-ben Franco arra kérte Tither-Kaplant, játssza el egy prostituált szerepét egyik projektjében, melyben ő maga is játszott, illetve még Josh Hutcherson, Courtney Love és Timothy Hutton. Tither-Kaplan elvállalta a meztelen jeleneteket is, mert úgy érezte, ez a szerep óriási áttörést jelenthet a karrierében. Tény, hogy a meztelen jelenetekre vonatkozóan még egy megállapodást is aláírt, mely minden Francóval forgatott filmjére vonatkozott. 

Azonban 2015 májusában, az egyik forgatási napon egy producer azzal fordult hozzá és még egy női szereplőhöz, lenne-e kedvük forgatni egy „bónuszjelenetet” egy orgiáról. Ebben Tither-Kaplan a háttérben látszott, teljesen meztelenül, de mint mondja, más nők aktívan részt vettek a jelenetben, melyben Franco orálisan elégítette ki őket. Ekkor történt, hogy 

a színész eltávolította azt a műanyag eszközt, mely ilyen helyzetekben a vaginájukat védi, és úgy folytatta az aktus imitálását.

Ezután - Tither-Kaplan elmondása szerint - arra kérték a színésznőket, szerepeljenek egy olyan jelentben, ami eredetileg bele sem volt írva a forgatókönyvbe, ebben félmeztelenül, fejükön állatkoponyával kellett Franco körül táncolniuk. Az egyik nőt, aki ezt meg akarta akadályozni, már másnap hazaküldték.

„Akkor elég gyorsan leesett, hogy, oké, ennek az embernek senki nem mondhat nemet” - mondta. Egy másik színésznő, aki szintén részt vett a forgatáson, az LA Times-nak megerősítette a történteket, a pucér táncolós jelenetet és azt is, hogy Franco levette a vaginavédő eszközöket.

Franco ügyvédje, Plonskera állítja, a vaginavédős sztori nem igaz. Arra is felhívta a figyelmet, a színésznő korábban Twitterre posztolt a forgatásról, és csak pozitív élményekről írt.

Utóbbit Tither-Kaplan elismerte, azt mondta, izgatott volt tőle, hogy mennyi új barátot szerzett a forgatáson, és mivel fontos projektben vett részt, ezt promotálni akarta. Ugyanakkor, mint mondta, minden negatív dolog, ami ott történt, vészjelzés volt. Franco ügyvédjének nyilatkozata szerint az egyik casting vezető, Cynthia Huffman azt mondta, hozzá senki sem fordult panasszal, és ő maga személyesen többször is ellenőrizte, minden rendben van-e a színésznőkkel.

„Szörnyen érzem magam attól, hogy ha valaki kényelmetlenül érezte magát, de mi mindent megtettünk, hogy a meztelen jelenetekben biztonságban és kényelmesen érezzék magukat” - mondta. A fenti produkció „The Long Home” munkacímen futott, de egyelőre nincs szó róla, hogy forgalomba kerülne, erre vonatkozó terveket sem jelentettek be.

Tither-Kaplan azt mondja, tavaly, miután kipattant a botrány Harvey Weinstein zaklatási ügyei miatt, Franco elnézést kért tőle. „Azt elismerem, hogy legalább megpróbált kommunikálni velem erről” - mondta. „Úgy éreztem, még mindig nem igazán akar felelősséget vállalni a körülményekért, melyek a forgatáson voltak.”

Romantikus kapcsolat

A 23 éves Violet Paley arról mesélt, 2016 elején találkozott Francóval, aki megígérte, átnézi a forgatókönyvét. Munkakapcsolatuk romantikussá vált, és a színész egy nap azt kérte tőle, elégítse ki orálisan, ami addig a pontig még soha nem történt meg köztük. A pár ekkor egy kocsiban ült. 

„Beszéltem hozzá, és váratlanul egyszer csak kint volt a pénisze” 

- mesélt Paley. „Ideges lettem, és megkérdeztem, nem csinálhatnánk-e később. Ő meg nyomkodta lefelé a fejem, én meg nem akartam, hogy megutáljon, úgyhogy végül belementem.”

Elkezdték az aktust, de Paley kényelmetlenül érezte magát, és megpróbált kikecmeregni a helyzetből, ezért azt mondta, észrevett valakit a kocsinál. Franco és Paley kapcsolata ennek ellenére folytatódott. Azt mondja, ma már máshogy kezelné, ami akkor az autóban történt, különösen a Weisntein-botrány óta. „Azt mondanám, nem, hagyd abba, szállj ki a kocsimból” - mondta. Franco ügyvédje Paley állításait is valótlannak nevezte. A nő azt mondta, az esetet több barátjának és családtagjának is elmesélte, az LA Times-nak közülük öten megerősítették a mondottakat.

A Golden Globe után Paley is tweetelt Francóról, ekkor többen kritizálni kezdték, mondván, az ő sztorija azért elég komplikált, tekintve, hogy kölcsönös beleegyezésen nyugvó kapcsolata volt Francóval. „Nehéz volt ezzel előállni” - írta Twitteren.

Azután, hogy többen megvádolták Weinsteint, Paley küldött egy emailt Francónak, melyben leírta, hogy mérges és szomorú amiatt, ahogy akkor vele bánt. A színész nem válaszolt, de később beszéltek telefonon, melyben megpróbálta helyrehozni a dolgokat, mondta Paley. Franco azt mondta, hibát követett el, amikor szexuális kapcsolatot létesített valakivel, akiről tudta, hogy korábban függő volt. Ugyanakkor hozzátette, nem csinált semmi illegálisat, és már megváltozott. A beszélgetésük előtt pár hónappal valóban azt mondta egy interjúban, melyet az Out magazinnak adott, hogy új fejezetet kezdett az életében. 

Kérdés, hogy a díjátadó gálák szezonjának kezdetén hova fejlődik még a történet. A New York Times kedden lemondott egy tervezett eseményt a színésszel arra hivatkozva, hogy ellentmondásokba keveredett. Az Oscar-díj jelöltjeit január 23-án jelentik be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.