Trump szerint valóban keményen fogalmazott, de azért nem nevezett szarfészeknek országokat

külföld
2018 január 12., 13:23
comments 64

Az biztos, hogy a migrációról a Fehér Házban, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson Donald Trump törvényhozók előtt gyalázott országokat. Jelenlévők beszámolja szerint az amerikai elnök úgy fakadt ki, hogy

"Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?" 

Ekkor éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról volt szó. 

Trump ugyanakkor egy Twitter-sorozat egyik elemében azt írta, hogy keményen fogalmazott ugyan, de nem használta ezeket a szavakat. Magát a megbeszélést nagy visszalépésnek nevezte, mert nem a törvényhozás nem akar elég pénzt adni a mexikói határra tervezett falra. 

A kormányzat a héten jelentette be, hogy a természetei katasztrófák miatt az átmeneti időre befogadott bevándorlóknak 2019 őszéig vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy jogilag rendezniük kell a helyzetüket. Beszámolók szerint a tanácskozáson a haitiakat Trump meg is nevezte. 

"Miért is kellene nekünk még több haiti? El kell őket távolítani".  

Trump megszólalása előtt órákkal a Washington Post érdeklődésére a Fehér Ház nem cáfolta az elhangzottakat, de közleményében Raj Shah szóvivő hangsúlyozta, hogy „bizonyos washingtoni politikusok úgy döntöttek, hogy külföldi országokért harcolnak, de Trump elnök mindig az amerikai népért küzd majd”. 

A szóvivő hozzátette, hogy „sok más országhoz hasonlóan, ahol érdemek alapján fogadnak be bevándorlókat, Trump elnök szintén olyan tartós megoldásokért küzd, amelyek úgy erősítik országunkat, hogy azoknak adnak lehetőséget, akik gazdagíthatják társadalmunkat, erősíthetik gazdaságunkat és beilleszkednek a mi nagyszerű nemzetünkbe”. Trump szavait óriási felháborodás kísérte világszerte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.