Végre megalakulhat a német kormány: „Mindenki átlépett a saját árnyékán”

külföld
2018 január 12., 18:23
comments 157

Elkezdi a kormányalakításokról szóló tárgyalásokat a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció három pártja. Vasárnap óta egyeztettek az együttműködés folytatásáról a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), de végül mind egyhangúlag döntöttek a hivatalos koalíciós tárgyalások megindításáról. Ezt jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke. 

Durva időszakon vannak túl.

link Forrás

Mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyezetés eredményével. Horst Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban. Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy 

a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, „mindenki átlépett a saját árnyékán”. 

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés, az SPD-nél viszont várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni a döntést. Az egész drámát az indította el ugyanis, hogy a baloldali párt nem akart tovább a nagykoalíció része lenni.

Horst Seehofer, Angela Merkel és Martin Schulz, a német nagykoalíció három pártjának elnökei.
photo_camera Seehofer, Merkel és Schulz a sajtótájékoztatón Fotó: MAURIZIO GAMBARINI/Anadolu Agency

A szociáldemokraták vezetőinek egy rendkívüli pártkongresszuson, január 21-én meg kell szerezniük a több száz küldött többségének támogatását. Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. 

Merkel a feladatok közül kiemelte, hogy a következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással. Mint mondta, az államnak gondoskodnia kell a biztonság megőrzéséről is, így egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát. Hozzátette: 

az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy „új kezdet” kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal. 

Az európai intézmények megreformálására törekvő Emmanuel Macron francia elnök „boldog és elégedett” a német konzervatívok és szociáldemokraták közötti megállapodás láttán, és Jean-Claude Juncker is örvendezett. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke azt hangsúlyozta, hogy Európának stabilitásra van szüksége, ezért is fontos, hogy Németország új kormányt alakítson. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.