Végre megalakulhat a német kormány: „Mindenki átlépett a saját árnyékán”

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Elkezdi a kormányalakításokról szóló tárgyalásokat a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció három pártja. Vasárnap óta egyeztettek az együttműködés folytatásáról a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), de végül mind egyhangúlag döntöttek a hivatalos koalíciós tárgyalások megindításáról. Ezt jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke. 

Durva időszakon vannak túl.

Mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyezetés eredményével. Horst Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban. Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy 

a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, „mindenki átlépett a saját árnyékán”. 

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés, az SPD-nél viszont várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni a döntést. Az egész drámát az indította el ugyanis, hogy a baloldali párt nem akart tovább a nagykoalíció része lenni.

Seehofer, Merkel és Schulz a sajtótájékoztatónFotó: MAURIZIO GAMBARINI/Anadolu Agency

A szociáldemokraták vezetőinek egy rendkívüli pártkongresszuson, január 21-én meg kell szerezniük a több száz küldött többségének támogatását. Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. 

Merkel a feladatok közül kiemelte, hogy a következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással. Mint mondta, az államnak gondoskodnia kell a biztonság megőrzéséről is, így egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát. Hozzátette: 

az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy „új kezdet” kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal. 

Az európai intézmények megreformálására törekvő Emmanuel Macron francia elnök „boldog és elégedett” a német konzervatívok és szociáldemokraták közötti megállapodás láttán, és Jean-Claude Juncker is örvendezett. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke azt hangsúlyozta, hogy Európának stabilitásra van szüksége, ezért is fontos, hogy Németország új kormányt alakítson. (via MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.