A Momentum által segített jelölt nyerte a megismételt polgármester-választást Pusztahencsén

Újra Bán István független jelölt nyerte a megismételt időközi polgármester-választást a Tolna megyei Pusztahencsén - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

816 szavazásra jogosult közül 632-en vettek részt a választáson. Bán Istvánra 329-en, a szintén független jelöltként induló korábbi polgármesterre, Iker Ibolyára 298-an szavaztak. Öt szavazat érvénytelen volt - tette hozzá.

A 930 lakosú településen 2017. december 17-én azért rendeztek időközi polgármester- és képviselő-választást, mert a testület a múlt év szeptember 18-án feloszlatta magát. A Pécsi Ítélőtábla január 5-én a választási törvény megsértése miatt megsemmisítette a polgármester-választás eredményét, a bíróság azt állapította meg, hogy az akkor a választást megnyerő Bán István megszegte a kampánytilalomra vonatkozó szabályokat. Erről itt olvashat bővebben.

Bán István hangsúlyozta, hogy független, de miután megnyerte a választást még decemberben, a Momentum azt posztolta: „kétharmados győzelmet arattak a Momentum által támogatott jelöltek Pusztahencsén”. Bán, a képviselőjelöltek és a Momentum az Indexnek akkor azt mondta, a párt csak kampánytanácsokat adott, illetve jogi segítséget nyújtanak, Bánék viszont nem párttagok.