Catherine Deneuve elnézést kér a szexuális erőszak áldozataitól

külföld
2018 január 15., 06:11
comments 109

A francia színésznő kiáll a felháborodást kiváltó levélben írtak mellett, de elítéli azokat, akik eltorzítják az üzenet szellemiségét  - írja a Guardian

Catherine Deneuve elnézést kért azoktól a nőktől, akik szexuális erőszak áldozatai lettek, és akiket sokkolt és megrázott annak a levélnek a tartalma, melyet ő is aláírt. Mint írtuk, a színésznő - sok más honfitársával együtt - aláírt egy nyílt levelet, mely elítéli azt az új „puritánságot”, ami a szexuális zaklatási botrányokat követően, az elmúlt hónapokban alakult ki.

„A nemi erőszak bűn, de megpróbálni elcsábítani valakit, akár kitartóan vagy esetlenül, az nem bűn - ahogy az úriemberként való viselkedés sem macsó támadás”
- olvasható a levélben.

photo_camera Fotó: VALERY HACHE/AFP

Deneuve most azt mondja, bár kitart a nemzetközi felháborodást kiváltó üzenet tartalma mellett, de elhatárolódik azoktól az aláíróktól, akik a médiában eltorzították annak eredeti tartalmát. 

Az eredeti levelet közlő Le Monde szerint ez a mostani nyilatkozat bocsánatkérésnek tekinthető. „Igen, aláírtam a petíciót, de szükségesnek tűnik, hogy hangsúlyozzam, mennyire nem értek egyet azokkal, akik a médiában torzították az eredeti üzenet szellemiségét” - írja. Hivatkozott többek között az egykori rádiós, Brigitte Lahaie nyilatkozatára, aki azt mondta, „vannak nők, akik orgazmust élnek át nemi erőszak közben.” Bár a nevét nem említette, 

Deneuve azt mondta, ez rosszabb volt, mintha azok arcába köpött volna, akik korábban ilyen bűncselekmény elszenvedői voltak. 

Azt írja, ezzel nemcsak hogy bátorítja azokat, akik eddig is megszokták, hogy erővel szerezzenek érvényt akaratuknak, de magával rántja azokat is, akik teljesen más szándéktól vezérelve írták alá a petíciót. „Ez méltatlan” - írja. „És a szövegben nyilvánvalóan semmi sem utal arra, hogy a zaklatás bármilyen formája helyes lenne. Máskülönben nem írtam volna alá” - írja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.