Elsőfokon két év felfüggesztett börtönre ítélték Tarjányi Pétert egy 400 milliós csalási ügy miatt

2018 január 15., hétfő 18:43
361

Tarjányi Péter szerzőtársával Dosek Ritával Fotó: Hit Gyülekezete

A kormányközeli Pesti Srácok (PS) írta meg, hogy Tarjányi Péter biztonságpolitikai elemzőt, a zoom.hu tulajdonos-alapítóját, politikai aktivistát elsőfokon két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék múlt csütörtökön egy 2010-es csalási ügy miatt. Tarjányi egyik társa pontosan ugyanilyen mértékű büntetést kapott, a III. rendű vádlottat a bíróság 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. Telefonon elértük a biztonságpolitikai elemzőt, aki megerősítette az értesülést. A döntéséről hétfő délelőtt az ügyészség közleményben számolt be, de nem nevesítette az érintetteket. 

Az ügy egészen 2010 nyaráig nyúlik vissza: akkor egy beruházó cég a szentesi Petőfi szálloda felújítására 2,7 mlliárdos vállalkozási szerződést kötött a Demján-cégcsoporthoz tartozó Arcadom Zrt-vel. Ezt az összeget a felek nem sokkal később 3,5 milliárdra módosították. A két cég között egy harmadik közvetített, ezt a céget illette a vállalkozói díj 10 százaléka - mintegy bruttó 440 millió forint.

A vádlottak szerint azért volt szükséges, mert a finanszírozó bank megemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék. A közlemény szerint viszont a vád bizonyítottnak találta, hogy "a valóságban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem,

a vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek vonatkozásában."  

Tarjányit és társait elsőfokon különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében ítélték el és a bíróság polgári jogi igény címén a vádlottakat a sértett javára mintegy 440 millió forint megfizetésére is kötelezte. Ez egyelőre nem jogerős: az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében, a vádlottak felmentésért fellebbeztek.

Tarjányi Péter nem csak gyakori médiaszereplő, az elmúlt hónapokban a médiatulajdonosként majd politikai szereplőként is aktivizálta magát. Előbb újraindította az ellenzéki profillal induló zoom.hu-t. Az oldal éléről később távozott Zappe Gábor főszerkesztő, miután a tulajdonos levetetett egy Orbán Viktor gazdagodásáról szóló cikket. Tarjányi később a Magyar Progresszív Mozgalom élén lépett fel a médiában. Az MPM eredetileg a "Baloldal Nagy Közös Miniszterelnökjelöltjét" kereste, de végül beérte Botka László szocialista jelölt megbuktatásával is. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt