Az USA visszatartja a palesztinoknak szánt segély több mint felét, 65 millió dollárt

Az Egyesült Államok kedden jelentette be, hogy abból a 125 millió dollárból, amit az ENSZ segélyezéssel foglalkozó ügynökségének utaltak volna át, hogy ebből a palesztin területeken élőkön segítsenek, végül csak 60 millió dollárt utalnak át. 65 millió dollárt egyelőre visszatartanak, további megfontolás okán. 

Donald Trump már korábban jelezte, hogy az USA megvonhatja a palesztinok segélyét, ha a palesztin vezetők nem lesznek hajlandóak részt venni a béketárgyalásokban Izraellel. Márpedig lehetett tudni, hogy nem lesznek majd hajlandóak: amikor Trump bejelentette, hogy részéről az USA mostantól Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, az arab vezetők jelezték, hogy nem hisznek többé abban, hogy az USA pártatlan közvetítő lehetne a tárgyalások során, és a jövőben nem vesznek részt ezeken. 

Az amerikai hozzájárul a palesztinoknak juttatott ENSZ-segély közel 30 százalékát tette ki. 2016-ban a második legnagyobb donor EU kevesebb mint a felét rakta be az alapba, mint az USA. 

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap élesen támadta Trump közel-keleti politikáját, és ekkor jelezte, hogy nem fognak elfogadni semmiféle béketervet, amit az amerikaiak tesznek le az asztalra. 

Trump korábban már jelezte, hogy úgy érzik, az USA nem kap kellő tiszteletet és elismerést a segélyért, amit biztosít, ezért a segélyezési eljárások átszervezésére van szükség. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.