Freedom House: Magyarországon a leggyengébb a demokrácia az EU-ban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kijött a Freedom House 2018-as jelentése a demokrácia és a szabadságjogok állapotáról világszerte, ebből pedig kiderül:

az EU-s országok közül már Magyarországnak van a legalacsonyabb pontszáma.

A lista az országokról, ahol a legnagyobb mértékben romlott a demokrácia helyzete.Fotó: Freedom House

Ez 72 pontot jelent a 100-ból. Összehasonlításképpen: az EU-ban a második legrosszabb eredményét produkáló Bulgária is 80 pontot szerzett, Románia 84-et, Lengyelország 85-öt, Szlovákia 89-et, írja a hvg.hu szemléje. Az EU 28 tagállamából 16 kapott 90 pontnál többet. 100 pontot két ország kapott, Finnország és Svédország.

Magyarországot külön kiemelik a negatív trendek példájaként.Fotó: Freedom House

Magyarországot a jelentés még a szabad országok közé sorolja (a következő kategória a részben szabad), de külön is kitérnek rá, hogy Magyarországon egyértelműen egyre rosszabb a helyzet a civil szervezetekkel és az ellenzékkel szembeni fokozódó megfélemlítés miatt. A Freedom House szerint Magyarországon az állampolgárok egyre inkább tartanak attól, hogy politikai ügyekben véleményt nyilvánítsanak. 

A demokrácia állapota világszinten is egyre romlik a jelentés szerint, az elmúlt évtizedben most a legrosszabb a szabadságjogok helyzete. (hvg.hu/Freedom House)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.