Freedom House: Magyarországon a leggyengébb a demokrácia az EU-ban

POLITIKA
2018 január 16., 10:22
comments 190

Kijött a Freedom House 2018-as jelentése a demokrácia és a szabadságjogok állapotáról világszerte, ebből pedig kiderül:

az EU-s országok közül már Magyarországnak van a legalacsonyabb pontszáma.

photo_camera A lista az országokról, ahol a legnagyobb mértékben romlott a demokrácia helyzete. Fotó: Freedom House

Ez 72 pontot jelent a 100-ból. Összehasonlításképpen: az EU-ban a második legrosszabb eredményét produkáló Bulgária is 80 pontot szerzett, Románia 84-et, Lengyelország 85-öt, Szlovákia 89-et, írja a hvg.hu szemléje. Az EU 28 tagállamából 16 kapott 90 pontnál többet. 100 pontot két ország kapott, Finnország és Svédország.

photo_camera Magyarországot külön kiemelik a negatív trendek példájaként. Fotó: Freedom House

Magyarországot a jelentés még a szabad országok közé sorolja (a következő kategória a részben szabad), de külön is kitérnek rá, hogy Magyarországon egyértelműen egyre rosszabb a helyzet a civil szervezetekkel és az ellenzékkel szembeni fokozódó megfélemlítés miatt. A Freedom House szerint Magyarországon az állampolgárok egyre inkább tartanak attól, hogy politikai ügyekben véleményt nyilvánítsanak. 

A demokrácia állapota világszinten is egyre romlik a jelentés szerint, az elmúlt évtizedben most a legrosszabb a szabadságjogok helyzete. (hvg.hu/Freedom House)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.