22 amerikai állam igazságügyi minisztere pert indított a netsemlegesség védelmében

Keresetet nyújtott be az amerikai szövetségi médiahatóság, az FCC ellen 22 amerikai tagállam igazságügyi minisztere. Az igazságügyi miniszterek az FCC decemberi döntésének visszavonását követelik, amivel a hatóság megszüntette a netsemlegességet védő, 2015-ben alkotott szabályozást. Ennek a lényege az volt, hogy tiltotta az Egyesült Államok nagy részén monopolhelyzetben lévő internetszolgáltatóknak, hogy bizonyos, jellemzően saját, vagy szerződött partnereik tartalmait előnyben részesítsék a hálózatukon.

"A netsemlegességi szabályok visszavonásával az FCC figyelmen kívül hagyta, hogy a fogyasztók elkötelezetten támogatják a szabad és nyitott internetet" - közölte Kalifornia igazságügyi minisztere, Xavier Becerra, aki szerint az internethozzáférés közműnek minősül.

Az ügyben a törvényhozók is aktívak, a Demokrata Párt hétfőn jelentette be, hogy már ötven szenátor írta alá határozati javaslatukat, amellyel felülbírálnák az FCC decemberi döntését. Ez inkább csak látványgesztus, mert még ha javaslatukat a szenátus meg is szavazná - ehhez még legalább egy szenátort meg kell nyerniük maguknak -, a republikánus többségű képviselőházban, illetve Donald Trumpon még mindig elbukhat. (Via PSMag)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.