Akkora a szárazság Dél-Afrikában, hogy Fokvárosban három hónap múlva elzárhatják a vizet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fokváros madártávlatból.Fotó: Christian Keller / Flickr CC BY 2.0

Dél-Afrikában tombol a nyár, de annyira, hogy már most katasztrofális vízhiány fenyeget Fokvárosban. A kontinens déli csücskén fekvő városnak hivatalosan úgy 450 ezer lakosa van, de az agglomerációval együtt két és félmilliós. Ez a két és félmillió ember hamarosan teljesen víz nélkül maradhat. A helyi kormányzat szerint ha nem vezetnek be azonnal szigorú korlátozásokat, április 22-én elzárják a vízcsapokat, mert már egyáltalán nem lesz víz, amit eloszthatnának.

Ezzel Fokváros lehet a világ első nagyvárosa, ami kifogy az ivóvízből, legalábbis a New York Timesnak nyilatkozó Anthony Turton, a Szabadállam Egyetem környezetmenedzsment központjának igazgatója szerint.

A város vezetői most azt szeretnék elérni, ha minden lakos napi 87 literben korlátozná a vízfogyasztását - vagyis legfeljebb ennyi vizet használna tisztálkodásra, mosásra, mosogatásra, főzéshez, ivásra, öntözésre, stb. Csak hogy értsük: 87 liter vizet négy perc alatt tusolunk el. (Via Quartz)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.