Akkora a szárazság Dél-Afrikában, hogy Fokvárosban három hónap múlva elzárhatják a vizet

2018 január 17., szerda 9:59
228
Fokváros madártávlatból. Fotó: Christian Keller / Flickr CC BY 2.0

Dél-Afrikában tombol a nyár, de annyira, hogy már most katasztrofális vízhiány fenyeget Fokvárosban. A kontinens déli csücskén fekvő városnak hivatalosan úgy 450 ezer lakosa van, de az agglomerációval együtt két és félmilliós. Ez a két és félmillió ember hamarosan teljesen víz nélkül maradhat. A helyi kormányzat szerint ha nem vezetnek be azonnal szigorú korlátozásokat, április 22-én elzárják a vízcsapokat, mert már egyáltalán nem lesz víz, amit eloszthatnának.

Ezzel Fokváros lehet a világ első nagyvárosa, ami kifogy az ivóvízből, legalábbis a New York Timesnak nyilatkozó Anthony Turton, a Szabadállam Egyetem környezetmenedzsment központjának igazgatója szerint.

A város vezetői most azt szeretnék elérni, ha minden lakos napi 87 literben korlátozná a vízfogyasztását - vagyis legfeljebb ennyi vizet használna tisztálkodásra, mosásra, mosogatásra, főzéshez, ivásra, öntözésre, stb. Csak hogy értsük: 87 liter vizet négy perc alatt tusolunk el. (Via Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt