Feketemunkással bukott le a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos cége

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Szatmáry Kristóf kereskedelempolitkáért felelős miniszteri biztos, itt még a BKIK elnökeként.

"Rém kínos dolog történt az Orbán-kormány egyik, ha nem a fő kiskereskedelmi politikusával" - írja a 24.hu, ami az adóhatóság nyilvános adatbázisában bukkant rá, hogy a Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos és közeli rokonai tulajdonában álló Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adataira a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégek listáján.

Ez azért nagyon ciki, mert Szatmáry, mint azt már jeleztük, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa, de volt már korábban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, a 2010-14-es ciklusban pedig a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár volt. A cégben tulajdonostárs édesanyja, Szatmáry-Jähl Angéla a vasárnapi boltzár egyik élharcosa, a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja volt, most pedig a Budapesti Nagybani Piac Zrt. felügyelő bizottságának elnöke.

A harmadik tulajdonos, Szatmáry Kristóf Aranka nevű testvére pedig trafiktulajdonos.

Szatmáryék hat zöldségese közül a nyáron a Stadionok metróállomásnál található üzletében tartottak ellenőrzést, ekkor bukott le az egyik alkalmazottjuk. Szatmáry azzal védekezett, hogy a könyvelőjük hibázott, aki ezt a 24.hu kérdésére maga is elismerte. Azt állítják, hogy a lebukott alkalmazott csak néhány napja dolgozott náluk, és csupán elfelejtették lejelenteni. Ez az ilyen ellenőrzéseket ismerők szerint az általános védekezés szokott lenni lebukáskor, "mint amikor egy bliccelő azt mondja az ellenőrnek, hogy otthon felejtette a bérletét", írja a 24.hu.

Szatmáry azt mondta a lapnak, hogy már kifizette a bírságot, de azt nem árulta el, hogy mennyit.

UPDATE 14:05: Szatmáry Kristóf közleményben reagált a 24.hu-n megjelent cikkre. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azzal vádolja a lapot, hogy az Vajda Zoltánnak, az Együtt képviselőjének segédkezik a "levadászásához". Közleménye szerint a 24.hu nem idézte résztulajdonában levő cége könyvelőjének írásban adott nyilatkozatát. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy csak "közvetve" van köze a résztulajdonában levő céghez. A 24.hu eredeti cikkében amúgy idézte a könyvelőt, aki valóban magára vállalta a felelősséget a történtekért. A cikk azt is ismertette, hogy nem Szatmáry, hanem édesanyja járhat el a cég ügyeiben.  A lap változatlan formában közölte Szatmáry a megkeresésükre írt válaszát is.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.