Több tízmilliós szerződéseket kötöttek tavaly a közmédiával Fidesz-közeli üzletemberek

Média
2018 január 17., 17:47
comments 106

A 87 milliárd forintból működő állami médiavállalat pénzeiből tavaly jutott Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista cégének, és Győri Tibor cégének is, aki Orbán Viktor egyik legrégebbi bizalmasa és volt államtitkára - írja a 24.hu.

Orbán Viktor régi bajtársa, az Echo Tv műsorvezetője, Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista 1100 Év Kft. elnevezésű cége összesen 56,7 millió forint összegben állíthatott ki számlát az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) részére 2017-től érvényes szerződései alapján tavaly – derül ki a közmédia 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseit tartalmazó listájából.

Bayer az Elfeledett hőseink, a Magyar Emlékek Velencében és a Magyar Emlékek Rómában dokumentumsorozatok gyártásáért összesen 46,7 millió forintot számlázhatott, míg 10 milliót Az utolsó előtti út – Szibéria és az orosz Távol-Kelet, Lengyelország, Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva, Másfélmillió lépés Magyarországon – a dél-alföldi túra című ismeretterjesztő filmsorozatok felhasználási jogáért.

6 millió forintot kapott a Kutatópont nevű, 2010-es alapítású piac- és véleménykutató cég a magyarországi rádiócsatornák hallgatottságának mérési adataiból készített adatbázis használatért. A szerződés mindössze 3 hónapra vonatkozik, így havi átlagban 2 millió forintot fizetett a közmédia a hallgatottsági adatokért. A Kutatópontnak az Opten cégadatbázis alapján a kormányközeli Nézőpont Intézet a tulajdonosa, annak a cégnek pedig Győri Tibor tulajdonosa, Orbán Viktor régi bizalmasa, aki egy ideig a Miniszterelnökség államtitkára is volt.

A cég a 24.hu szerint már korábban is számlázott az MTVA-nak, 2017 márciusa és áprilisa között 12,5 millió forintot, piackutatás címen. A szintén Győri Tibor tulajdonában lévő Nézőpont érdekeltségében lévő Médianéző Kft. pedig 10,8 millió forintot számlázhatott sajtófigyelésre, médiaelemzésre.

Az MTVA szerződéseit tartalmazó lista alapján Kálomista Gábor producer – akinek felesége, Kálomista Zsuzsanna tavaly március 6-ig a közmédia kereskedelmi és vagyongazdálkodási igazgatója volt – Győrinél és Bayernál is jóval többről, közel 1,3 milliárd forintról számlázhatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.