Több tízmilliós szerződéseket kötöttek tavaly a közmédiával Fidesz-közeli üzletemberek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 87 milliárd forintból működő állami médiavállalat pénzeiből tavaly jutott Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista cégének, és Győri Tibor cégének is, aki Orbán Viktor egyik legrégebbi bizalmasa és volt államtitkára - írja a 24.hu.

Orbán Viktor régi bajtársa, az Echo Tv műsorvezetője, Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista 1100 Év Kft. elnevezésű cége összesen 56,7 millió forint összegben állíthatott ki számlát az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) részére 2017-től érvényes szerződései alapján tavaly – derül ki a közmédia 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseit tartalmazó listájából.

Bayer az Elfeledett hőseink, a Magyar Emlékek Velencében és a Magyar Emlékek Rómában dokumentumsorozatok gyártásáért összesen 46,7 millió forintot számlázhatott, míg 10 milliót Az utolsó előtti út – Szibéria és az orosz Távol-Kelet, Lengyelország, Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva, Másfélmillió lépés Magyarországon – a dél-alföldi túra című ismeretterjesztő filmsorozatok felhasználási jogáért.

6 millió forintot kapott a Kutatópont nevű, 2010-es alapítású piac- és véleménykutató cég a magyarországi rádiócsatornák hallgatottságának mérési adataiból készített adatbázis használatért. A szerződés mindössze 3 hónapra vonatkozik, így havi átlagban 2 millió forintot fizetett a közmédia a hallgatottsági adatokért. A Kutatópontnak az Opten cégadatbázis alapján a kormányközeli Nézőpont Intézet a tulajdonosa, annak a cégnek pedig Győri Tibor tulajdonosa, Orbán Viktor régi bizalmasa, aki egy ideig a Miniszterelnökség államtitkára is volt.

A cég a 24.hu szerint már korábban is számlázott az MTVA-nak, 2017 márciusa és áprilisa között 12,5 millió forintot, piackutatás címen. A szintén Győri Tibor tulajdonában lévő Nézőpont érdekeltségében lévő Médianéző Kft. pedig 10,8 millió forintot számlázhatott sajtófigyelésre, médiaelemzésre.

Az MTVA szerződéseit tartalmazó lista alapján Kálomista Gábor producer – akinek felesége, Kálomista Zsuzsanna tavaly március 6-ig a közmédia kereskedelmi és vagyongazdálkodási igazgatója volt – Győrinél és Bayernál is jóval többről, közel 1,3 milliárd forintról számlázhatott.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.