Története során először női miniszterelnöke lesz Romániának

külföld
2018 január 17., 21:55
comments 144

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással szerdán Viorica Dancila EP-képviselőt, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

A jobboldali államfő a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetés után szerda este jelentette be, hogy két korábbi kormányuk kudarca után „ad még egy esélyt” a szociáldemokratáknak választási ígéreteik teljesítésére. A 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós partnerével, a hatszázalékos, szabadelvű ALDE-val együtt pedig többsége van a parlamentben.

Liviu Dragnea PSD-elnök – aki a 2016-os választásokon győzelemre vitte pártját – priusza miatt nem lehet kormányfő, eddigi miniszterelnökei viszont mindig szembekerültek vele, önállósodni próbáltak, így rendre leváltották őket. A bukaresti kormányt tavaly június óta vezető Mihai Tudose hétfőn mondott le, miután pártja megvonta tőle a bizalmat. Most rendkívüli ülésszakra összehívják a bukaresti parlamentet, hogy január 29-én beiktathassák Románia új kormányát. Ha beiktatják, Dancila lesz Románia első női miniszterelnöke.

Elhatárolódott a volt kormányfő magyarellenes kijelentésétől

A mérnöki végzettségű, 54 éves Dancila 1988-ban szerzett oklevelet a ploiesti Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzett diplomát. 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét, 2009 óta tagja az EP-nek. 2008 és 2010 között abban a dél-romániai Teleorman megyében volt önkormányzati képviselő, amelynek megyei tanácsát Liviu Dragnea mostani pártelnök vezette.

„Számunkra a románok érdekeit szolgáló kormányprogram megvalósítása a fontos a 2018-as centenárium (Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulója) évében, és az, hogy előkészítsük a 2019-es román uniós elnökséget” – mondta a kormányfőjelölt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az államfővel folytatott egyeztetés után újságírók előtt azt mondta: az RMDSZ-nek nincsenek előítéletei Viorica Dancila EP-képviselővel szemben, mivel nem ismeri terveit, ezért egyelőre sem ellenezni, sem támogatni nem tudja kinevezését. Azt fontosnak nevezte, hogy Dancila elhatárolódott a volt kormányfő magyarellenes fenyegetésétől. Ő a múlt héten azt nyilatkozta, „ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet…”. (MTI)

A román belpolitikai válságról itt írtunk részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.