Csillagászati élményközpontot építenek a Bükki Nemzeti Parkban

TUDOMÁNY
2018 január 19., 10:59
comments 115

Az Építészfórum számolt be róla, hogy bemutatták a Bükki Nemzeti Parkba tervezett asztroturisztikai központ terveit. 

A Répáshuta közelében készülő beruházáshoz a kormány 990 millió forinttal járult hozzá, a 700 négyzetméteres alapterületű épület terveit a Timpanon Építésziroda (Németh Csaba) készítette.

A Bükki Nemzeti Park Magyarország harmadik nemzetközileg is elismert Csillagoségbolt-parkja, azaz innen olyan minőségben lehet megfigyelni az égboltot, amire a fényszennyezett városi környezetben már nincs lehetőségünk. 

A tervek szerint az épületben helyet kap majd:

  • Egy állandó interaktív kiállítás fizikai és csillagászati témájú, az emberi szem számára látható és láthatatlan fénykísérletekkel (ultra-ibolya, infravörös tartományban, hologramok és lézerek segítségével), pl. rovarszem-szimulátor, sötét szoba, ultra-ibolya fénnyel fényfestés, florescens oldatok, kémiai átalakulások, hőtükör, hőkép-visszaadás, hőkamera, lézerharc éjjellátó segítségével, UV-lézer, elemi részecskék láthatóvá tétele;
  • Interaktív meteorit kiállítás: mikroszkópok segítségével tanulmányozhatóak lesznek a meteoritok, meteorit simogató várja majd a vendégeket, sztereo- és polarizációs mikroszkópok alatt vékonycsiszolatok megfigyelésére nyílik lehetőség, s egy Európában egyedülálló holdi meteorit is bemutatásra kerül;
  • Egy 50 fős befogadóképességű 3D-s, 8m átmérőjű, 4 projektoros digitális planetárium, amelyben a félgömb alakú vetítőfelületen az égbolt látványában különleges, mozikban nem tapasztalt 3D-s élményben lesz része a látogatónak;
  • Egy csillagvizsgáló kupola távcsövekkel, kamerákkal: egy 50 cm átmérőjű főteleszkóp mellett napmegfigyelő és egyéb távcsöveket helyezünk el. A látogatók saját szemükkel figyelhetik meg az égbolt csodáit, és biztonságosan figyelhetik meg a Napot (azon napkitöréseket, fáklyamezőket, flereket, napfoltokat), vagy akár tudományos felfedezéseket is tehetnek. A távcső interneten keresztül is vezérelhető, használható lesz.
  • „Az 5D univerzum”-ban VR sisakos exkluzív élmény várja majd az igazán különleges élményre vágyókat a virtuális valóság segítségével, amellyel élményszerű utazást tehetünk a világűrben a fénysebesség élményének megtapasztalásával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.