„A lopás és az ostobaság vezeti az országot!”-üzenték a román tüntetők a vezetőiknek

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében, a bírói hatalom politikai befolyás alá helyezése ellen tüntettek szombat délután Bukarestben és több román városban.

A több ezer tüntető az 1989-1990-es kommunista-ellenes megmozdulások történelmi helyszínén, az Egyetem téren gyülekezett, a tömeg miatt a forgalom is leállt a belvárosban. Közel 15 ezer ember gyűlt össze a téren.

A tüntetők „Mindenki az igazságszolgáltatásért” és „A lopás és az ostobaság vezeti az országot” feliratú táblákkal érkeztek, a tér „Igazságot, nem korrupciót”, „PSD a vörös pestis” skandálásoktól volt hangos.

A tüntetés elején dulakodás alakult ki a tüntetők és az őket a járdán tartani próbáló csendőrök között. Lökdösődés volt az aluljáróban is, ahonnan a rendfenntartók egy ideig nem akarták a felszínre engedni a metróval érkezőket. A csendőrség több tüntető, illetve olyanokat, akinél fegyverként használható tárgyakat találtak, előállítottak.

A tüntetők később a román parlament előtt „Tolvajok, tolvajok!” skandálással jelezték a kormánynak, hogy vannak kifogásaik a politikai elittel szemben.Romániában egy éve szerveznek kisebb-nagyobb tüntetéseket a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen azok a civilek, akik szerint a kormánypárt a korrupt politikusok megmentése érdekében akarja átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot.

A tavaly februári százezres megmozdulások elcsendesedése után ősszel kisebb méretekben kezdődött újra a demonstrációsorozat, amikor a kormánypártok már nem sürgősségi kormányrendelettel, hanem parlamenti eljárással láttak neki terveik valóra váltásához.

Az ország többi nagyvárosában is utcára vonultak az emberek. Kolozsváron kétezren, Temesváron háromezren, Nagyszebenben néhány százan gyűltek össze. (Transindex, MTI)