Franciaországban gyártják Paks 2 új turbináit

gazdaság
2018 január 20., 15:07
comments 170

A héten részletesen beszámoltunk arról, hogy az új paksi atomerőmű legnagyobb alvállalkozói megbízását az amerikai General Electric (GE), és a hozzá tartozó, eredetileg francia Alstom kapta. A gesztussal a nyugati országokat is érdekeltté lehetett tenni a paksi bővítésben, szólt a következtetésünk, amire Orbán Viktor is célozgatott már 2015-ben.

Cikkünk megjelenése után a Greenpeace paksi bővítéssel foglalkozó blogja felvetette, hogy elvben lehetséges, hogy a 247 milliárd forintért vállalt munkát valójában Oroszországban is elvégezhetik, hiszen a Roszatom pályázatán győztes konzorciumnak van egy oroszországi leányvállalata, amelyik szintén képes a gyártásra, és amelynek társtulajdonosa éppen a Roszatom.

Az erről szóló cikkünk nyomán jelentkezett lapunknál a GE Hungary, tisztázandó, hogy nem Oroszországból jön majd a turbina, és a hozzá tartozó szerkezetek. 

A tervezést és a gyártást is Franciaországba, a cégcsoport Belfortban lévő gyárához viszik. Beszállítóként pedig számítanak magyarországi cégekre is. 

photo_camera Egy új turbinát néznek a munkások az Alstom belforti gyáráben, 2014-ben. Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.