Franciaországban gyártják Paks 2 új turbináit

2018 január 20., szombat 15:07
170

A héten részletesen beszámoltunk arról, hogy az új paksi atomerőmű legnagyobb alvállalkozói megbízását az amerikai General Electric (GE), és a hozzá tartozó, eredetileg francia Alstom kapta. A gesztussal a nyugati országokat is érdekeltté lehetett tenni a paksi bővítésben, szólt a következtetésünk, amire Orbán Viktor is célozgatott már 2015-ben.

Cikkünk megjelenése után a Greenpeace paksi bővítéssel foglalkozó blogja felvetette, hogy elvben lehetséges, hogy a 247 milliárd forintért vállalt munkát valójában Oroszországban is elvégezhetik, hiszen a Roszatom pályázatán győztes konzorciumnak van egy oroszországi leányvállalata, amelyik szintén képes a gyártásra, és amelynek társtulajdonosa éppen a Roszatom.

Az erről szóló cikkünk nyomán jelentkezett lapunknál a GE Hungary, tisztázandó, hogy nem Oroszországból jön majd a turbina, és a hozzá tartozó szerkezetek. 

A tervezést és a gyártást is Franciaországba, a cégcsoport Belfortban lévő gyárához viszik. Beszállítóként pedig számítanak magyarországi cégekre is. 

Egy új turbinát néznek a munkások az Alstom belforti gyáráben, 2014-ben. Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt