Lehet, hogy a Nyugatra kiadott paksi turbina mégis Oroszországban készül majd?

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Részletesen foglalkoztunk csütörtök reggel azzal, hogy az új paksi atomerőmű egyik legnagyobb alvállalkozói megbízását az amerikai General Electric, és a hozzá tartozó, eredetileg francia Alstom kapta. A gesztussal a nyugati országokat is érdekeltté lehetett tenni a paksi bővítésben, szólt a következtetésünk, amire Orbán Viktor is célozgatott már 2015-ben.

A Paksaméta blog csütörtök délután azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a turbina gyártása mégis Oroszországban maradhat. 

FRISS! 18.01.20. - Jelentkezett a General Electric magyar leányvállalata, és üzenik, hogy a franciaországi Belfortban gyártják majd a turbinákat.

Az Alstom és a Roszatom ugyanis tíz évvel ezelőtt létrehozott egy közös céget, AAEM néven, ami kifejezetten olyan turbinák gyártására szakosodott, mint amilyet Paksra kellene beépíteni. (Az AAEM gyártja az Arabelle nevű turbinát, ami 1500 fordulat/perc tempóban működik, és állítólag a paksi műszaki specifikáció is pont ilyet ír elő.) 

Amikor a GE 2015-ben megvette az Alstomot, akkor megtartotta a szentpétervári központú vegyes vállalatot, és éppen tavaly novemberben kezdtek ott turbinaszigetet építeni egy török atomerőműbe, ami pont ugyanaz a típus (VVER-1200), mint amilyenből kettőt is terveznek Pakson. 

Ha a GE - Alstom konzorcium a Roszatommal közös AAEM-mel gyártatná le a paksi turbinákat, akkor a 247 milliárd forintos megbízás csak félig ment nyugati cégekhez, és maga a gyártás is maradhatna Oroszországban. (paksameta)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.