Lehet, hogy a Nyugatra kiadott paksi turbina mégis Oroszországban készül majd?

gazdaság
2018 január 18., 13:10
comments 155

Részletesen foglalkoztunk csütörtök reggel azzal, hogy az új paksi atomerőmű egyik legnagyobb alvállalkozói megbízását az amerikai General Electric, és a hozzá tartozó, eredetileg francia Alstom kapta. A gesztussal a nyugati országokat is érdekeltté lehetett tenni a paksi bővítésben, szólt a következtetésünk, amire Orbán Viktor is célozgatott már 2015-ben.

A Paksaméta blog csütörtök délután azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a turbina gyártása mégis Oroszországban maradhat. 

FRISS! 18.01.20. - Jelentkezett a General Electric magyar leányvállalata, és üzenik, hogy a franciaországi Belfortban gyártják majd a turbinákat.

Az Alstom és a Roszatom ugyanis tíz évvel ezelőtt létrehozott egy közös céget, AAEM néven, ami kifejezetten olyan turbinák gyártására szakosodott, mint amilyet Paksra kellene beépíteni. (Az AAEM gyártja az Arabelle nevű turbinát, ami 1500 fordulat/perc tempóban működik, és állítólag a paksi műszaki specifikáció is pont ilyet ír elő.) 

Amikor a GE 2015-ben megvette az Alstomot, akkor megtartotta a szentpétervári központú vegyes vállalatot, és éppen tavaly novemberben kezdtek ott turbinaszigetet építeni egy török atomerőműbe, ami pont ugyanaz a típus (VVER-1200), mint amilyenből kettőt is terveznek Pakson. 

Ha a GE - Alstom konzorcium a Roszatommal közös AAEM-mel gyártatná le a paksi turbinákat, akkor a 247 milliárd forintos megbízás csak félig ment nyugati cégekhez, és maga a gyártás is maradhatna Oroszországban. (paksameta)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.