29168 droggal összefüggő gyilkosság volt tavaly Mexikóban

külföld
2018 január 21., 20:05
comments 47

A kormány hivatalos adatait most hozták nyilvánosságra, ez az adatok rögzítésének kezdete, 1997 óta legmagasabb szám. Az elmúlt években az állam komoly harcot indított a drogkartelek ellen, de ennek egyik eredménye az lett, hogy a kartelek kisebb, még erőszakosabb csoportokká oszlottak fel, melyek egymással is hadban állnak. 

A tavalyi 29168 gyilkosság több mint amennyi a mexikói drogháború csúcsán, 2011-ben történt. 

Az erőszak központi témája a júliusi elnökválasztásnak is, a jelenlegi elnöknek, Enrique Peña Nietónak nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja tartani pártja számára a posztot. Tavaly 40 százalékkal több gyilkossági nyomozást indítottak, mint 2013-ban, amikor Nieto első teljes évét töltötte elnökként. 

Mexikóban jelenleg 100 ezer lakosra 20,5 gyilkosság jut, ami még mindig jobb arány, mint ami Brazíliában vagy Kolumbiában van (itt 27 jut százezer lakosra), míg El Salvadorban ez az arány 60,8. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.