29168 droggal összefüggő gyilkosság volt tavaly Mexikóban

A kormány hivatalos adatait most hozták nyilvánosságra, ez az adatok rögzítésének kezdete, 1997 óta legmagasabb szám. Az elmúlt években az állam komoly harcot indított a drogkartelek ellen, de ennek egyik eredménye az lett, hogy a kartelek kisebb, még erőszakosabb csoportokká oszlottak fel, melyek egymással is hadban állnak. 

A tavalyi 29168 gyilkosság több mint amennyi a mexikói drogháború csúcsán, 2011-ben történt. 

Az erőszak központi témája a júliusi elnökválasztásnak is, a jelenlegi elnöknek, Enrique Peña Nietónak nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja tartani pártja számára a posztot. Tavaly 40 százalékkal több gyilkossági nyomozást indítottak, mint 2013-ban, amikor Nieto első teljes évét töltötte elnökként. 

Mexikóban jelenleg 100 ezer lakosra 20,5 gyilkosság jut, ami még mindig jobb arány, mint ami Brazíliában vagy Kolumbiában van (itt 27 jut százezer lakosra), míg El Salvadorban ez az arány 60,8. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.