29168 droggal összefüggő gyilkosság volt tavaly Mexikóban

A kormány hivatalos adatait most hozták nyilvánosságra, ez az adatok rögzítésének kezdete, 1997 óta legmagasabb szám. Az elmúlt években az állam komoly harcot indított a drogkartelek ellen, de ennek egyik eredménye az lett, hogy a kartelek kisebb, még erőszakosabb csoportokká oszlottak fel, melyek egymással is hadban állnak. 

A tavalyi 29168 gyilkosság több mint amennyi a mexikói drogháború csúcsán, 2011-ben történt. 

Az erőszak központi témája a júliusi elnökválasztásnak is, a jelenlegi elnöknek, Enrique Peña Nietónak nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja tartani pártja számára a posztot. Tavaly 40 százalékkal több gyilkossági nyomozást indítottak, mint 2013-ban, amikor Nieto első teljes évét töltötte elnökként. 

Mexikóban jelenleg 100 ezer lakosra 20,5 gyilkosság jut, ami még mindig jobb arány, mint ami Brazíliában vagy Kolumbiában van (itt 27 jut százezer lakosra), míg El Salvadorban ez az arány 60,8. (AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.