10 ember, köztük saját édesanyja meggyilkolásával vádolnak egy lelkészt Belgiumban

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.
Ivo Poppe a bíróság előttFotó: youtube / Krant Van West-Vlaanderen

Megkezdődött a tárgyalása annak a katolikus lelkésznek, akit 10 ember, köztük saját édesanyja meggyilkolásával vádolnak Belgiumban. Az egykor ápolóként dolgozó 61 éves Ivo Poppe halálos érdugulást okozó levegő-injekciókat használt a gyilkosságok során. 

A férfi a belga-francia határon fekvő Menen település egyik klinikáján dolgozott ápolóként, majd később lelkipásztorként, mialatt a gyilkosságokat elkövette. A belga sajtóban a "halál lelkészeként" emlegetik most, ha rábizonyítják mind a tíz gyilkosságot, ő lesz a belga kriminalisztika legvéresebb sorozatgyilkosa.

Poppét 2014-ben tartóztatták le, miután egy pszichitárénel arról beszélt, egy tucat idős embert segített "elaltatni". 

Egyes értesülések szerint a vádlott korábban tanúvallomást tett, és elismerte a gyilkosságokat, amiket azzal magyarázott, hogy könyörületet gyakorolt, segített gyógyíthatatlan betegeken, de később visszavonta ezt, és tagadta tetteit. 

Az áldozatok közt több rokon is van: két nagybátyja és apósa mellett édesanyja 2011-es halálával is őt okolják. Poppe édesanyja valóban depressziótól szenvedett, de orvosai tagadták, hogy eutanáziára készült vagy vágyott volna.

A vádlott naplójára hivatkozva az ügyészek egyébként azt gyanítják, hogy az ügy még súlyosabb lehet, és további - összesen közel 50 -  halálesetek is gyanúsak. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.