10 ember, köztük saját édesanyja meggyilkolásával vádolnak egy lelkészt Belgiumban

bűnügy
2018 január 22., 22:14
comments 71
Ivo Poppe a bíróság előtt
photo_camera Ivo Poppe a bíróság előtt Fotó: youtube / Krant Van West-Vlaanderen

Megkezdődött a tárgyalása annak a katolikus lelkésznek, akit 10 ember, köztük saját édesanyja meggyilkolásával vádolnak Belgiumban. Az egykor ápolóként dolgozó 61 éves Ivo Poppe halálos érdugulást okozó levegő-injekciókat használt a gyilkosságok során. 

A férfi a belga-francia határon fekvő Menen település egyik klinikáján dolgozott ápolóként, majd később lelkipásztorként, mialatt a gyilkosságokat elkövette. A belga sajtóban a "halál lelkészeként" emlegetik most, ha rábizonyítják mind a tíz gyilkosságot, ő lesz a belga kriminalisztika legvéresebb sorozatgyilkosa.

Poppét 2014-ben tartóztatták le, miután egy pszichitárénel arról beszélt, egy tucat idős embert segített "elaltatni". 

Egyes értesülések szerint a vádlott korábban tanúvallomást tett, és elismerte a gyilkosságokat, amiket azzal magyarázott, hogy könyörületet gyakorolt, segített gyógyíthatatlan betegeken, de később visszavonta ezt, és tagadta tetteit. 

Az áldozatok közt több rokon is van: két nagybátyja és apósa mellett édesanyja 2011-es halálával is őt okolják. Poppe édesanyja valóban depressziótól szenvedett, de orvosai tagadták, hogy eutanáziára készült vagy vágyott volna.

A vádlott naplójára hivatkozva az ügyészek egyébként azt gyanítják, hogy az ügy még súlyosabb lehet, és további - összesen közel 50 -  halálesetek is gyanúsak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.